Цукор чи солодкі добавки: експерти розповіли, де менше калорій і що корисніше вживати
Цукор чи солодкі добавки: експерти розповіли, де менше калорій і що корисніше вживати

Цукор чи солодкі добавки: експерти розповіли, де менше калорій і що корисніше вживати

Усе більше людей використовують різні солодкі добавки замість цукру. Бо у них нібито менше калорій і вони не впливають на рівень цукру у крові. Однак дієтологи до цукрозамінників ставляться з насторогою і радять вживати їх в обмежених дозах.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30

Людям з виявленим діабетом потрібно постійно контролювати свій раціон, однак уникати солодощів важко, тому починають надавати перевагу цукрозамінникам. Як от - Андрій. Він вважає, що цукрозамінники не впливають на рівень цукру в крові, тому він їх постійно вживає. 

"Як як мікробіолог знаю, що це не корисна звичка. Знаєте, сила є, воля є, а сили волі немає", - сказав він.

Через низьку калорійність, ці добавки стають популярними і серед прибічників здорового харчування. У кав'ярнях, до прикладу, замість цукру часто пропонують сироп топінамбура.

"Ми помітили, що набагато частіше люди вибирають сироп топінамбура або взагалі відмовляються від цукру, аніж просто кладуть чи - хоча б у меншій кількості", - каже співвласниця однієї з кав'ярень Катерина Євсікова. Чи відрізняються цукрозамінники на смак, вирішила перевірити кореспондентка ТСН. Лише кілька перехожих змогли відрізнити каву із цукрозамінником - вона виявилася занадто солодкою. 

Технологиня з підприємства з виготовлення цукрозамінників Наталія Кондратюк розповіла про один з них - стевію. Речовина ця вуглеводного походження, в організмі не засвоюється, і калорій не дає. До того ж, смачна. Нині зі стевії виготовляють не лише цукрозамінники, а й сиропи, кекси та напої.

"Не мають протипоказань в жодному випадку. І можна їх споживати і під час дієтотерапії, і під час спортивного харчування. І переходу на інші види дієтичного харчування. Ну і звичайне харчування для зниження ризику діабету 2-го типу, ожиріння і надмірної ваги", - пояснила технологиня. 

Однак дієтологи до будь-яких цукрозамінників ставляться насторожено. Більшість із них, кажуть, негативно впливають на функцію печінки або підвищують рівень глюкози. Стевія не завдає такої шкоди, але вживати її теж радять обережно.

"Вона - (стевія - ред.) показана більше людям, у яких є питання з вуглеводним обміном, наприклад, такий діагноз як інсулінорезистентність або цукровий діабет 2-го типу. Справа в тому, що здоровій людині не рекомендується стевія, оскільки..  вона знижує рівень глюкози в крові, що не особливо добре здоровим людям. Таким чином вони ще більше будуть провокувати тягу до солодкого, якщо вона є", - сказала лікарка-дієтологиня Каріна Дейнеко. 

Дієтологиня радить: від цукру та його замінників краще відмовитися повністю. А якщо вже без солодкого не обійтися, вибір краще зупинити на натуральних продуктах - фруктах, ягодах чи медові.

Відео Цукор чи цукрозамінник: яка шкода та користь від солодких добавок

Цукор чи цукрозамінник? Все більше людей використовують різні солодкі добавки замість цукру. Бо у них нібито менше калорій і вони не впливають на рівень цукру у крові. Виробники пропонують чималий вибір цукрозамінників - з натуральних чи штучних складників, у вигляді пігулок чи сиропу. Та які із них краще вживати? Про шкоду і користь – у сюжеті. 

Источник материала
Поделиться сюжетом