Стан пшениці має гарні передумови для виробництва якісного борошна — експерт
Стан пшениці має гарні передумови для виробництва якісного борошна — експерт

Стан пшениці має гарні передумови для виробництва якісного борошна — експерт

Про це розповів Родіон Рибчинський, голова правління ГО «Борошномели України», передає apk-inform.

«Ще в травні-на початку червня наші очікування щодо якості врожаю пшениці поточного року були песимістичними.

Вони були пов'язані, в першу чергу, з несприятливими погодними умовами — високими температурами, посухою, які призвели до втрати врожаю в південному регіоні України.

Ситуацію з посівами, що збереглися, поліпшили дощі.

На сьогоднішній день практично всі якісні параметри зерна не викликають побоювання», — розповідає Рибчинський.

Наприклад, якщо дивитися на якісні параметри пшениці з поділом за класами (без урахування вологи, зерна, пошкодженого клопом-черепашкою, і з урахуванням рекомендованих вимог позакласоутворюючим W), то можна побачити значне зростання частки пшениці 1 класу — до понад 10% загального врожаю.

«Пшениці 2 класу зафіксовано на 1,8% менше, ніж торік, 3 класу — на 2,3%, 4-го — на 6%.

Обумовлено це, з одного боку, збільшенням кількості пшениці 1 класу.

З іншого ж боку, частка нестандартного зерна в урожаї-2020 зросла більш ніж на 10% (4,5% — минулого року)», — додає голова правління ГО «Борошномели України».

Слід зауважити, що стосується інших показників пшениці, то середня натура в поточному році на рівні 791 г/л (780 — минулого року), число падіння — 367 (372), масова частка білка — 12,89% (12,58), клейковина — 27,2% (26,1), сила борошна — 232 Дж (218).

Все це дає гарні передумови для виробництва якісного борошна.

«Більше побоювання у борошномелів на сьогоднішній день викликає не якість пшениці, а її ціна, яка через зменшення частки фуражної зернової істотно зросла.

Експортерам необхідно виконати свої контракти, які з об'єктивних причин не було виконано», — пояснює Родіон Рибчинський.

Разом з тим, якщо і борошномелам включатися в цінову гонку із закупівлі зерна, то ринок отримає високу собівартість борошна, адже, як відомо, вартість сировини в ній займає від 88% до 91%.

Все це врешті-решт вплине на вартість готової борошняної продукції.

«Звичайно, з цільної картини якості пшениці можна виділити західні регіони України, де параметри дещо гірші, зокрема щодо засміченості, ніж у цілому по країні», — підсумував експерт.

Источник материала
Поделиться сюжетом