У Кіровоградській області жителі кількох сіл потерпають від посухи
У Кіровоградській області жителі кількох сіл потерпають від посухи

У Кіровоградській області жителі кількох сіл потерпають від посухи

Порепана земля, обміліла річка і сухі криниці - на Кіровоградщині жителі кількох сіл потерпають від посухи.  Люди певні, що причина цього - руйнування гребель на місцевій річці Інгул і вимагають їхнього ремонту. Однак, виявилось, що у більшості гідроспоруд області просто немає власників, тож і ремонтувати їх нікому, йдеться в сюжетіТСН.16.45.

На однієї з найбільших річок Кіровоградської області рівень води впав щонайменше на два метри. «Тут глибина води сантиметрів 20. Вище по руслу до Інгуло-Кам'янки лебеді, чаплі ходять збирають рибу. Не плавають, ходять…», - кажуть місцеві.

Рівень води у річці стрімко впав два місяці тому, коли у старій місцевій греблі, яку побудував нині збанкрутілий цукровий завод, прогнили дошки шлюзів. «Шлюз аварійний, йому уже близько 40 років і якщо зараз його терміново не відремонтувати, то його з часом зовсім зірве і тоді у нас води взагалі не буде», - каже місцевий мешканець Олександр.

Вода пішла із ріки і водночас  зникла й у криницях. Місцеві приголомшені, бо хоч питну воду беруть з  сільського водогону, поливали городи та напували худобу річковою з колодязів.

У сільраді твердять, що річкові греблі не на їхньому балансі, а отже ремонтувати їх за власний кошт не будуть. Та й грошей на це немає. «Ми не зможемо утримувати дамбу через те, що ви зараз побачите, вона дуже фінансово дорога», - каже голова Інгуло-Кам'янки Віта Липкан.

Відео У Кіровоградській області селяни потерпають від посухи, бо не можуть знайти власників гідроспоруд

Порепана земля, обміліла річка і сухі криниці. У Кіровоградській області жителі кількох сіл потерпають від посухи. Люди певні - причина цього - руйнування гребель на місцевій річці Інгул і вимагають їхнього ремонту. Однак, виявилось, що у більшості гідроспоруд області просто немає власників. А відтак, і ремонтувати їх нікому.  

В усьому винен п'ятий поспіль посушливий рік, кажуть в офісі водних ресурсів. Але запевняють, Інгул  відновиться . «70 відсотків річок Кіровоградської області пересихають в обмежений період. Також пересихають і середні річки, до яких відноситься Інгул. Це природнє явище - обміління річки Інгула», - кажуть у відомстві.

Щодо ж до гребель, то більшість з них будували за радянських часів для потреб у воді великих підприємств. Нині ті збанкрутіли, а гідроспоруди стали нічиїми і їх взагалі варто було демонтувати. «Чим менше гребель на річці, тим кращій стан річки, тим більше є можливості річки бути природною і природнім чином відновлюватись», - запевняє директор регіонального офісу водних ресурсів Кіровоградської області Катерина Гайдук.   

Якщо ж селяни  надто потерпатимуть від посухи, твердять посадовці,  територіальна громада, яку тут утворять у жовтні, може взяти греблі  на свій баланс і відремонтувати.    

Кореспондентка Олена Шворак.

Источник материала
Поделиться сюжетом