Вже не врятувати: льоду в Північному Льодовитому океані не стане до 2050 року
Вже не врятувати: льоду в Північному Льодовитому океані не стане до 2050 року

Вже не врятувати: льоду в Північному Льодовитому океані не стане до 2050 року

У вересні обсяги льоду в Північному Льодовитому океані склали 1,44 млн. квадратних миль (3,74 млн. квадратних кілометрів),

Про це повідомив Національний центр обробки даних про сніг і лід США (NSIDC).

Вчені проаналізували дані різних кліматичних моделей, складених за останні 40 років, а потім використовували їх, щоб простежити процес танення морського крижаного покриву в регіоні.

Це друге найнижче літнє танення з тих пір, як супутникові записи почалися в 1979 році.

За даними моніторингу NSIDC, єдиний раз, коли він був нижчим - 2012 рік.

Марк Серрезе, директор NSIDC, сказав: "2020 рік буде виглядати знаком оклику щодо тенденції до зниження обсягу арктичного морського льоду. Арктика є одним з найбільш вразливих регіонів на Землі до кліматичних змін, і потепління тут матиме наслідки як для регіону, так і для планети в цілому", - сказав він.

Род Дауні, головний полярний радник WWF, додав, що Арктика знаходиться в "кризі", і наголосив на серйозних наслідках: "Те, що відбувається в Арктиці, не залишається в Арктиці. Ці екстремальні події впливають на нас усіх, від зміни погоди до підвищення рівня моря. "Знакові" види, такі як моржі та білі ведмеді, також піддаються ризику, - додав Дауні.

У світлі "витверезних" даних екологи закликають уряди виконати свої кліматичні зобов'язання на глобальній конференції COP26 у Глазго наступного року.

Нагадуємо, що в Києві вперше пройде екофестиваль. 

 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом