Лікар може закрити лікарняний пацієнту з COVID-19 на 14-й день навіть без тесту ПЛР – голова медкомісії Києва
Лікар може закрити лікарняний пацієнту з COVID-19 на 14-й день навіть без тесту ПЛР – голова медкомісії Києва

Лікар може закрити лікарняний пацієнту з COVID-19 на 14-й день навіть без тесту ПЛР – голова медкомісії Києва

Коронавірус новини - коли лікар може закрити лікарняний інфікованому пацієнту / REUTERS

Про це сказав доцент кафедри службового та медичного права КНУ ім. Т.Г. Шевченка, голова Медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей на брифінгу в агентстві УНІАН.

Він зауважив, що лікарняний відкривається з моменту звернення хворого до лікаря. «Відкривається, як для простого респіраторного захворювання. А якщо підтверджується COVID-19, то він подовжується як при ковідному захворюванні», - пояснив Гелевей.

«Наші всі лабораторії не беруть аналізи раніше, ніж на 10-й день після того, як ви захворіли на ковідну інфекцію. Отже, на 10-й день ви вже можете піти, здати цей тест. Якщо він не буде позитивним, то ваш лікарняний буде закритий. Якщо він позитивний, а на 14-й день у вас нема жодних ознак респіраторного захворювання, то так само ваш сімейний лікар може закрити лікарняний, він має на це повне право. Навіть без підтвердження тесту на ПЛР (повторного – УНІАН)», - сказав Гелевей.

Водночас зауважив він, якщо у людини пішло ускладнення після коронавірусної інфекції, то лікар буде продовжувати лікарняний доти, поки пацієнт буде лікуватися.

Як відбувається перехід з паперових лікарняних на електронні

За словами Гелевея, через технічні проблеми система Helsi не працює належним чином: весь час зависає через сервери, які потребують заміни.

Якщо проблема не буде вирішена, то, додає Гелевей, існує загроза, що плани Міністерства охорони здоров’я повністю перейти на електронні лікарняні з 1 січня 2021 року навряд вдасться реалізувати.

«Замість того, щоб займатися хворими, лікарі зараз займаються боротьбою з системою Helsi. Це дуже критична ситуація… Не можу назвати навіть один заклад, де спробували ці електронні лікарняні, зокрема, у місті Києві», - прокоментував Гелевей.

Коронавірус: новини 30 вересня

  • Разумков розповів, скільки людей захворіли на COVID-19 за останні дні у Раді
  • Мер Краматорська заразився коронавірусом
  • У Збройних силах ситуацію з коронавірусом в ОРДЛО назвали "надзвичайно тривожною"

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Яна Ставська

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны