Бризкали з вогнегасників, жбурляли каміння та шини: під Києвом спалахнув конфлікт навколо бази "БРСМ-Нафта"
Бризкали з вогнегасників, жбурляли каміння та шини: під Києвом спалахнув конфлікт навколо бази "БРСМ-Нафта"

Бризкали з вогнегасників, жбурляли каміння та шини: під Києвом спалахнув конфлікт навколо бази "БРСМ-Нафта"

У селі Переяславське Київської області спалахнув конфлікт навколо бази нафтопродуктів, яка належить групі компаній "БРСМ-Нафта". Це тягнеться вже п'ять років. Тоді на ще одній базі загинули шестеро людей, але досі жодної компенсації компанія не виплатила. Минулого тижня, за ухвалою суду, базу заарештували, однак компанія-власник вважає це несанкціонованим захопленням. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30. 

Білий туман від вогнегасників накрив вулицю коло бази нафтопродуктів у селі Переяславське. Конфлікт тут не вщухає із п'ятниці. Тоді у супроводі поліції на базу прибув судовий виконавець, а перевірку мали провести працівники ДСНС. Однак роботу бази заблокували - з однієї сторони охоронна компанія, з іншої - працівники бази.

Самому конфліктові – уже кілька років. Він розпочався зовсім із іншої бази. У селі Крячки, під Васильковом, яка вибухнула 2015 року. Тоді загинуло 6 людей, а навколишні населені пункти кілька днів дихали димом від нафтопродуктів, що горіли. На власників автобази подали до судів майже 4 тисячі громадян. Два роки тому Дарницький суд виніс рішення про арешт майна компанії "БРСМ-Нафта" для забезпечення позову. Майном якраз і виступила база у Переяславському.

"Є рішення суду про арешт рухомого та нерухомого майна, яке належить групі компаній "БРСМ-Нафта". Приватний судовий виконавець наклав арешт та передав на відповідальне зберігання", каже юрист ГО "Фонд ліквідації наслідків Васильківської трагедії" Юрій Костюк, який представляє інтереси постраждалих.

У "Фонді" твердять, що на території бази законно перебуває охоронна фірма, яку найняли для збереження майна. Воно нібито переоформлюється на інші компанії, щоб постраждалі залишилися із нічим. Ба більше, скаржаться, що база могла порушувати вимоги безпеки на об'єкті. 

У представництві "БРСМ-Нафти" стверджують, що попри арешт на майно господарська діяльність бази не заборонена. А про сам арешт директор Департаменту з маркетингу "БРСМ-нафта" Олександр Мельничук розповідає так: "У супроводі працівників поліції ввірвалися на базу, зламали ворота. І звідти вигнали працівників нафтобази".

Перевірка бази, на яку заблокували вхід, закінчилася спілкуванням через паркан, жбурлянням каміння та шин, а також бризканням із вогнегасників. Також дісталося представникам "Фонду". Їх облили зеленкою та обпирскали обличчя газовим балончиком.

"На нас був здійснений напад. На жаль, мої очі нічого не бачать, тому я змушений свідчити в такому стані. Ну і зеленкою облили", розповів голова ГО "Фонд ліквідації наслідків Васильківської трагедії" Олег Верник.

На місце прибула поліція, яка узяла свідчення у обох сторін. Коментувати ситуацію правоохоронці відмовилися. На територію бази також не заходили. А от сам конфлікт навколо нафтобази на якийсь час затих. 

Відео У Київській області спалахнув конфлікт навколо бази нафтопродуктів

Каміння, шини та вогнегасники. У Київській області спалахнув конфлікт навколо бази нафтопродуктів. Минулого тижня, за ухвалою суду, її заарештували. А сьогодні туди планувала навідатися перевірка із держслужби із надзвичайних ситуацій. Втім зайти на територію так і не змогла.

Источник материала
Поделиться сюжетом