Україна планує закупити близько 50 турецьких бойових дронів Bayraktar TB2
Україна планує закупити близько 50 турецьких бойових дронів Bayraktar TB2

Україна планує закупити близько 50 турецьких бойових дронів Bayraktar TB2

Україна хоче придбати до півсотні турецьких ударно-розвідувальних дронів Bayraktar TB2.

Про це заявив гендиректор Укрспецекспорту Вадим Ноздря, пише LB.ua.

Для ЗСУ заплановано придбати ще 6-12 комплексів Bayraktar TB2. А отже, за словами чиновника, "Україна планує отримати 48 безпілотників, які Міноборони планує поставити на озброєння у ЗСУ".

Щодо спільного виробництва, то передбачається вузлова збірка дронів в Україні. Однак місце для заводу ще не обрали. Вартість комплексу, зокрема з урахуванням імпортних комплектуючих, які сама Туреччина закуповує, при цьому зменшиться на третину.

Довідково:

Bayraktar TB2 від турецької компанії Baykar Makina — оперативно-тактичний, багатоцільовий безпілотний літальний комплекс, який може проводити розвідку на значному віддаленні від станції управління, відстежувати та самостійно знищувати цілі.

Цей дрон перебуває на озброєнні та успішно використовується під час операцій в підрозділах сухопутних сил, жандармерії, сил спеціального призначення, розвідки, поліції та військово-морських сил Туреччини, а також постачається до Катару.

Bayraktar TB2 вже здійснив більш як 10 000 бойових вильотів, а загальний час його перебування в повітрі складає понад 130 000 годин. Зі встановленими на борту камерами він здатний підійматися на висоту до 8 км і виконувати бойові завдання протягом 27 годин за температури +50°C. TB2 встановлено рекорд перебування в повітрі з камерами на борту, який склав 27 годин.

Загалом Bayraktar TB2, окрім рекордної тривалості польоту, дійсно має досить високі характеристики для БПЛА свого класу: злітна маса 560 кг — 55 кг корисного навантаження. Дрон має надпотужну оптичну станцію, яка здатна виявляти цілі на відстані у десятки кілометрів та можливість самостійно завдавати удари високоточними боєприпасами.

Крім того, цей дрон має успішний досвід бойового використання, зокрема у Сирії, де Росія розмістила широкий спектр засобів боротьби з БПЛА. Додам, що Bayraktar TB2 повністю відповідає вимогам стандартів НАТО щодо завадозахищеності каналів зв'язку та передавання даних.

Дальність дії радіоканалу управління та телеметрії — 150 км від однієї станції управління, що є вагомим бойовим радіусом дії під час бойових місій. А максимальна дальність польоту Bayraktar TB2 становить 4000 км, які він здатний долати, керуючись програмою чи перемикаючись між станціями управління. Тобто він здатний без посадки з десяток разів пролетіти вздовж лінії протистояння у зоні проведення ООС.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны