Споживчі ціни в Україні у вересні 2020 року зросли на 0,5% після зниження на 0,2% в серпні й 0,6% – в липні й зростання на 0,2% в червні, 0,3% – в травні і 0,8% – в квітні й березні, йдеться в даних Держстату.
У вересні 2019 року інфляція становила 0,7%, тому в річному вимірі за підсумками вересня 2020 року знизилася до 2,3% порівняно з 2,5% за підсумками серпня й 2,4% – липня, повернувшись на рівень кінця березня.
Згідно з даними Держстату, у вересні 2020 року базова інфляція склала 1,1% після 0,1% в серпні й дефляції 0,1% в липні.
Проте у вересні минулого року вона була ще вищою й становила 1,2%.
Таким чином, у річному вимірі базова інфляція за підсумками вересня знизилася з 3,2% до 3,1%.
Зазначається, що у вересні продукти харчування подешевшали на 0,7%, найпомітніше ціни знизилися на фрукти – на 8,9% та овочі – на 7%.
Водночас яйця подорожчали на 7,3%.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,6%, на одяг і взуття – на 7,9%.