Силовики Білорусі заявили, що відтепер вони можуть використовувати зброю проти протестувальників
Силовики Білорусі заявили, що відтепер вони можуть використовувати зброю проти протестувальників

Силовики Білорусі заявили, що відтепер вони можуть використовувати зброю проти протестувальників

Міністерство внутрішніх справ Білорусі опублікувало відеозвернення, в якому йдеться, що силовики можуть застосовувати бойову зброю і спецзасоби проти учасників протестів. За їхніми словами, це відбуватиметься "в разі необхідності".

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Казакевич.

"Ми зіткнулися не просто з агресією, а з групами бойовиків, радикалів, анархістів, футбольних фанатів. Очевидно що Білорусь намагаються увігнати у хаос 90-х... змусити пройти сумний шлях республік, які пережили кольорові революції.

Від імені МВС заявляю: ми не підемо з вулиць і забезпечимо порядок в країні. Співробітники органів внутрішніх справ та військовослужбовці внутрішніх військ в разі необхідності будуть застосовувати спецзасоби і бойову зброю", - сказав він.

За його словами, попри те, що загалом в країні протестний рух затухає, мітинги у Мінську стали "організованими і вкрай радикальними". Так він оцінив акції протесту у неділю, 11 жовтня. Зазначимо, тоді повідомлялося про масові затримання протестувальників та застосування сльозогінного газу та водометів силовиками. Протестувальники відповідали силовикам камінням та пляшками.

Казакевич, переповідаючи події недільного маршу, сказав: "вдень це були камені і пляшки, ножі і заточки, а вже до ночі - барикади і палаючі покришки".

Протести в Білорусі

У Білорусі вже два місяці тривають акції протесту після виборів президента, які відбулися 9 серпня. Згідно з офіційно оголошеними результатами виборів, переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який перебував на цій посаді 26 років. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів та вважає їх сфальсифікованими. Білоруські силовики жорстко поводилися з протестувальниками, затримуючи сотні демонстрантів.

Рада ЄС запровадила санкції проти 40 чиновниківз Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії проти учасників протестів. Серед них глава МВС Білорусі та його заступники, а також увесь склад ЦВК. Санкції щодо посадовців режиму Олександра Лукашенка також запровадили США.

Відео Найжорстокіші дії силовиків: яка ситуація зараз у Білорусі

Сотні затриманих, побиття, водомети, світлошумові гранати – такі наслідки дев'ятого тижня демонстрацій проти режиму Лукашенка. Вчорашні дії силовиків щодо активістів називають найжорстокішими. І зараз із нами на прямому зв'язку білоруський волонтер, громадський діяч – Андрій Стрижак. 

Найжорстокіші дії силовиків: яка ситуація зараз у Білорусі
Источник материала
loader
loader