Обезголовлення вчителя у Франції: як відреагували на теракт французи і нові подробиці вбивства
Обезголовлення вчителя у Франції: як відреагували на теракт французи і нові подробиці вбивства

Обезголовлення вчителя у Франції: як відреагували на теракт французи і нові подробиці вбивства

У Франції відбудеться національна жалоба за загиблим 47-річним вчителем Самуелем Паті, що викладав історію та географію у коледжі у передмісті Парижу, який був обезголовлений у вечір п'ятниці, 16 жовтня. Глава держави Еммануель Макрон кваліфікував злочин "ісламським терактом" і висловив підтримку усім вчителям Франції.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Я хочу сказати всім викладачам Франції, що ми з ними. Що вся нація буде на їхньому боці сьогодні й завтра, щоби захищати їх, обороняти і дозволити виконувати їм свою роботу, найкращу в світі, яка допомагає ростити вільних громадян", - заявив президент Франції Макрон.

Жертва терориста - 47-річний вчитель історії і географії повертався додому після уроків, коли на нього напав 18-річний народжений в Москві чеченець, який мав у Франції статус біженця.

Розвідці він відомий не був, раніше був затриманий за дрібні злочини. Терорист сфотографував свою жертву з відрізаною головою, опублікував світлину у Твітері, написавши, що так він "помстився за пророка Мухамеда". Нападника застрелила поліція.

Зв’язок терориста з родинами дітей школи, де викладав вчитель, наразі невідомий. 9 людей перебувають під арештом, відомо, що четверо з них є родичами нападника. Поміж заарештованих є й батько одного з учнів школи, який виклав відео, на якому вчитель показував карикатури пророка Мухамеда і закликав "покласти цьому край". До цього він і кілька інших батьків подали скаргу на вчителя.

Показ карикатур відбувся на початку жовтня на уроці громадянської освіти, що є частиною шкільної програми у Франції. Вчитель пояснював школярам поняття свободи слова і для ілюстрації цього явища продемонстрував карикатури Шарлі Ебдо на пророка Мухамеда, попередивши, що ці картинки можуть шокувати і дозволивши учням не дивитися. Це сталося не вперше. Вчитель вже показував карикатури в попередні роки попереднім класам.

За словами міністра освіти "Республіку атакували у саме серце — свободу слова". Сьогодні чимало батьків і школярів висловлюють свій шок і сум з приводу вбивства вчителя.

Відео У передмісті Парижа виходець із Росії відрізав голову шкільному вчителю

Франція приголомшена. Напередодні ввечері в передмісті Парижа 18-річний виходець із Росії відрізав голову шкільному вчителю. Тиждень тому викладач розповідав учням про свободу слова. І показав карикатури на пророка Мухамеда з тижневика "Шарлі Ебдо". 5 років тому ісламські терористи напали на редакцію цього видання та вбили 12 людей. Нинішнє вбивство вже також називають ісламістським терактом. Зловмисника ліквідувала поліція. Що відомо про нього самого та його мотиви, і як відреагували на теракт французи – дивіться у прямому включенні.    

За словами прокурора антитерористичного комітету, зведена сестра батька, який виклав відео з вчителем, перебуває у міжнародному розшуку через приналежність до угруповання "Ісламська держава".

Наразі у Франції відбувається гучний процес над спільниками терористів, що розстріляли редакцію Шарлі Ебдо 5 років тому після чергової публікації карикатур на пророка Мухамеда. Своїми карикатурами сатирична газета вже не раз висміювала Ісуса, єврейських рабинів та інші релігійні символи. Право на богохульство у Франції вписане в закон і є частиною свободи слова. Натомість висміювання вірян і заклик до ненависті переслідуються як правопорушення.

Автор: Марія Єщенко

Источник материала
Поделиться сюжетом