Без їжі та ветнагляду: на Прикарпатті у лісгоспі потребують лікування безгосподарні бізони
Без їжі та ветнагляду: на Прикарпатті у лісгоспі потребують лікування безгосподарні бізони

Без їжі та ветнагляду: на Прикарпатті у лісгоспі потребують лікування безгосподарні бізони

Бізони-привиди: уже кілька років вольєром Вигодського лісгоспу на Прикарпатті вештається пара бізонів та їхнє дитинча. Вони - єдині, хто залишився з великої зграї копитних, яких завезли туди незадовго до Майдану для полювання.

Документів на бізонів немає і їжі їм не виділяють, а тому, безгосподарні, вони годуються травою, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Приймати на баланс жодне відомство тварин не хоче. Зараз ситуація критична - бізони захворіли. А оскільки вони нічийні, то й ліків для них не передбачено.

"Привозили вночі, машини, схожі на фури. Відкривався трап і вони всі вискакували, - згадує провідний районний мисливствознавець Анатолій Вертепний. - Тут олені, там бізони, тут муфлони. Документів ніхто ніколи не бачив - ні ветеринарних паспортів, ні довідок про їхнє походження. Ми навіть не знали, який їхній вік".

Тоді, у 2012-му році, разом з бізонами у лісництво потайки привезли понад пів сотні тварин. Хто і на чиє замовлення- лісники не знають. Тогочасний керівник лісгоспу запевняв - начебто для дитячої Лісової школи, втім, місцеві були переконані, що тварин готували для елітного полювання, тож під час Революції Гідності активісти випустили копитних у ліси.

"Сітки були порізані, тварини пішли в ліс. По дворах ходили олені з кульчиками у вухаха, пробували їх загнати назад - це не завжди вдавалося. Загнали - сітки знову порізали - вони знову пішли. Залишилися самі бізони", - додає пан Анатолій.

Відео У лісгоспі на Прикарпатті потребують лікування безгосподарні бізони

Бізони-привиди. Уже кілька років вольєром Вигодського лісгоспу на Прикарпатті вештається пара бізонів та їхнє дитинча. Вони - єдині, хто залишився з великої зграї копитних, яких завезли туди незадовго до Майдану для полювання. Документів на бізонів немає – вони безгосподарні та годуються травою. Бо ж їжі їм не виділяють. І приймати на баланс жодне відомство тварин не хоче. Зараз ситуація критична – бізони захворіли. А оскільки вони нічийні, то й ліків для них не передбачено.    

Згодом Вигодський лісгосп отримав позов до суду від місцевих підприємців із вимогою повернути тварин або гроші за них. Обурені лісники аж до Верховного суду дійшли, у якому претензії підприємців визнав неправомірними.

Більшість тварин досі блукає у лісах. Чекають на вирішення своєї долі лише бізони - без відповідного утримання, ветнагляду та їжі.

"Оскільки вони не є на балансі нашого підприємства, ми не можемо виділити на них кошти - ні на харчування, ні на догляд", - пояснює головний лісничий Андрій Рак.

Підкормлюють бізонів, як можуть, здебільшого ті їдять траву. У лісгоспі кажуть: роками обивали пороги різних відомств з проханням вирішити долю бізонів. Відповіді не отримали.

"Ми аж в Харківській області знайшли благодійну організацію, яка готова взяти бізонів. Надіслали і вони, і ми свій лист у Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів 15 липня", - зазначає пан Андрій.

Долею бізонів активісти, а згодом і посадовці, зацікавилися лише напередодні виборів, тоді як із Міністерства направили перевірку, яка виявила, що бізони - хворі.

"Висновок, який зараз сказали лікарі - що якщо ми їх будемо зараз транспортувати, то можемо втратити. Ніхто не хоче такими речами займатися. Це неправильно", - каже заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький.

У Міністерстві запевняють: до бізонів прикріпили ветеринарів, почали шукати екопарк, що візьме тварин.  Аж раптом нова несподіванка. Комісія з екоінспекції наклала на лісників штраф та зобов'язала позбутися бізонів до 9 грудня.

"Якби сам лісгосп виявив бажання передати цих тварин, то тут взагалі інспекції не потрібно. Вони просто актом прийому-передачі передають тій організації, яка взмозі їх утримувати", - наголошує в.о.начальника екологічної інспекції Карпатського округу Михайло Аврам.

Доки лікують тварин, лісники просять відомства узгодити між собою свої вимоги, бо ж протирічать одна одній. Та найбільше хвилюються через те, що після виборів про їхніх бізонів посадовці можуть знову забути.

Нагадаємо, понад 2 сотні різноманітних тварин безтурботно живуть на території ДП "Павлоградський хімічний завод", серед міжконтинентальних балістичних ракет, бочок неутилізованого ракетного палива та вибухівки. І не просто живуть, а збільшують свою чисельність. Цього літа малеча, наприклад, з'явилася у бізонів. 

Источник материала
Поделиться сюжетом