У Білорусі після Партизанського маршу затримали понад дві сотні людей: є неповнолітні
У Білорусі після Партизанського маршу затримали понад дві сотні людей: є неповнолітні

У Білорусі після Партизанського маршу затримали понад дві сотні людей: є неповнолітні

У неділю, 18 жовтня, у Білорусі під час розгону так званого Партизанського маршу силовики затримали понад дві сотні людей.

Правозахисний центр "Вясна" опублікував імена затриманих.

У переліку - 204 особи, троє з яких - неповнолітні. Також заарештовано чотирьох співробітників ЗМІ та правозахисницю.

Впродовж дня демонстрації відбулися у Мінську, Вітебську, Бресті, Гродно, Гомелі, Дзержинську та інших містах. Зокрема, в білоруській столиці на вулиці вийшли близько 30 тисяч людей. Їх розігнали співробітники правоохоронних органів, які кілька разів стріляли у повітря гумовими кулями через те, що учасники протесту кидали в них каміння. Про це повідомили в ГУВС Мінміськвиконкому.

Там також зазначили, що світло-шумові гранати під час демонстрацій не застосовувалися. Втім, за даними Tut.by, у Мінську до колони протестувальників під'їхав мікроавтобус з невідомими в балаклавах, з якого викинули "спецснаряд", що вибухнув. Про постраждалих не повідомляється.

Раніше силовики Білорусі заявили, що готові застосовувати бойову зброю та спецзасоби проти учасників масових протестів, якщо "злочин неможливо припинити в інший спосіб". 

Напередодні президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що проведені на заході республіки військові навчання "напоумили" зовнішні сили, які зрозуміли, що у Мінська є "хороший кулак".

Тим часом, лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила ультиматум Олександру Лукашенку. На те, аби виконати вимоги опозиції, він має 13 днів. Якщо цього не зробить - білоруси обіцяють загальнонаціональний страйк на підприємствах, блокування доріг та бойкот урядових магазинів.

А в Європейському Союзі не виключають можливість розширення санкцій проти чиновників і представників влади Білорусі в разі застосування бойової зброї проти учасників протестів. 

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни. Мітинги тривають вже 71 день.

Відео Календар тижня: чому Білорусь тримає в заручниках власні мізки, а Зеленський забирає в держави землю

Чому Киргизстан називають взірцем демократії, а Білорусь тримає в заручниках власні мізки? Чому Зеленський забирає в держави землю, а операції із затримання озброєних бандитів нагадує кіно? Усе це і навіть більше – дивіться в огляді новин тижня.

Источник материала
Поделиться сюжетом