"Енергоатом" повернувся до ідеї майнінгу криптовалют
"Енергоатом" повернувся до ідеї майнінгу криптовалют

"Енергоатом" повернувся до ідеї майнінгу криптовалют

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Півроку тому Міненерго доручило "Енергоатому" вивчити питання майнінгу криптовалют на потужностях АЕС. Ідея викликала резонанс у ЗМІ та стала обговорюваною серед експертів, та врешті таки реалізувалася у життя, повідомляє УНН.

У жовтні "Енергоатом" та Bitfury Holding B.V. підписали меморандум про співпрацю зі створення дата-центрів поблизу АЕС.

Як зазначається у Меморандумі, його метою є збереження або збільшення обсягів виробництва електроенергії атомною генерацією України та відновлення балансу виробництва/споживання електроенергії в країні. Серед передумов підписання документу сторони зазначили швидке зростання індустрії послуг центрів обробки даних як галузі, в якій знаходять своє впровадження найновіші апаратні технології та яка дозволяє консолідувати інформаційні ресурси і скоротити сукупні витрати на володіння ІТ-інфраструктурою. У документі прогнозується, що загальне енергоспоживання проекту може сягати 2 ГВт.

Вперше ідея Міненерго запровадити майнінг на потужностях АЕС прозвучала у травні. Тоді вона виглядала фантастичною для українських реалій і дехто навіть кепкував. Проте профільні експерти стверджують, що ідея насправді влучна і здатна виправити ситуацію з надлишком атомної електроенергії в Україні.

"Обсяг пропозицій "Енергоатому" на ринку не акцептований. І є проблема, бо це створює надлишок і впливає на ціни ринку. Якщо цей обсяг буде кудись витрачатися – якийсь майнінг-центр, дата-центр - це може бути одним з елементів щодо виправлення ситуації в "Енергоатомі", і ще це додасть "Енергоатому" грошей, бо вони у скрутному становищі знаходяться і ми всі чули про це неодноразово", - каже експерт Дмитро Марунич.

Тієї ж думки експерт Юрій Корольчук. Він каже, що нідерландська компанія з’явилася недарма.

"В "Енергоатомі" профіцит виробництва електроенергії. В принципі, він завжди є, завжди присутній. У період кризи, яка сьогодні є – ми в загальному скоротили споживання електроенергії, баланс змінився і з'явився більший профіцит. Нідерландська компанія – у них є великі потужності у США, а США по часовому поясі дзеркальні з Україною, і тому вони хочуть використати оцей наш профіцит нічний. Бо у "Енергоатома", як і у будь-якої електростанції, у нічний час мінімальне споживання електроенергії, а тому і собівартість виробітку низька. То коли США буде майнити вдень, в Україні буде ніч і ми будемо збувати надлишок електроенергії", - пояснив експерт.

Теги по теме
Деньги
Источник материала
Поделиться сюжетом