У Киргизстані назвали дату проведення виборів президента
У Киргизстані назвали дату проведення виборів президента

У Киргизстані назвали дату проведення виборів президента

Дострокові вибори президента Киргизстану заплановані на 10 січня 2021 року. Таке рішення ухвалила Центральна виборча комісія Киргизстану на засіданні 24 жовтня.

Про це пише 24.kg.

Голова Центрвиборчкому уточнила, що, за місцевим законом, якщо протягом тижня після припинення повноважень президента парламент не призначає дострокові вибори, тоді процедуру автоматично призначають на наступний день після цього терміну. Втім, оскільки голосування зазвичай відбувається у вихідні, їх призначили на неділю, 10 січня.

"Оскільки парламент не оголосив дату дострокових виборів президента, вони вважаються призначеними від 23 жовтня. Згідно із законом, вони повинні бути проведені до 16 січня 2021 року в найближчу неділю до цієї дати. Отже, таким днем є 10 січня", - пояснили у ЦВК.

Напередодні виконувач обов'язків президента Киргизстану Садир Жапаров повідомив, що повторні вибори в парламент країнивідбудуться до 1 червня 2021 року. 

Але раніше в ЦВК наголошували, що повторні парламентські вибори у Киргизстані необхідно провести 20 грудня, щоб встигнути підбити їхні  підсумки у 2020 році.

Нагадаємо, 15 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що йде у відставку. Він сказав, що не хоче "залишитися в історії Киргизстану як президент, що пролив кров і стріляв у власних громадян".

Масові протести у Киргизстані спалахнули увечері в понеділок, 5 жовтня. Це сталося після оприлюднення попередніх результатів виборів до Жогорку Кенеш, згідно з якими 7-відсотковий бар'єр подолали чотири партії з 16. Це провладні "Бірімдік" і "Мекеним Киргизстан", а також центристська "Киргизстан" і опозиційна "Бутун Киргизстан".

Відео Через масові протести у країні президент Киргизстану йде з посади

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбєков, який ще напередодні відмовлявся йти попри масові протести у країні, несподівано заявив, що прагне зберегти мир, тож не тримається за владу. Свою думку нібито змінив, бо демонстрації не вщухають, а протестувальники і правоохоронці близькі до конфлікту одне з одним. Напередодні Жеенбєков зустрічався з новим прем'єром країни - політиком Садиром Жапаровим, якого звільнили зі слідчого ізолятора протестувальники під час заворушень минулого тижня. І новий глава уряду вимагав президентської відставки. Детальніше - далі в сюжеті.

Через масові протести у країні президент Киргизстану йде з посади
Источник материала
loader
loader