"Це лише початок": Тихановська звернулася до білорусів після загальнонаціонального страйку
"Це лише початок": Тихановська звернулася до білорусів після загальнонаціонального страйку

"Це лише початок": Тихановська звернулася до білорусів після загальнонаціонального страйку

Увечері в понеділок, 26 жовтня, головна опозиціонерка Білорусі Світлана Тихановська оприлюднила відеозвернення, у якому прокоментувала перший день загальнонаціонального страйку в країні.

Відео опубліковане на її Telegram-каналі.

"Сьогодні був важливий день - і я вірю, що це був лише початок", - сказала опозиціонерка, наголосивши на солідарності між пенсіонерами, студентами, медиками, ІТ-спеціалістами, представниками приватного бізнесу та працівниками заводів, які взяли участь у протестах. 

"Ця сила солідарності злякала режим, - зазначила Тихановська. - Він знову використовує репресії, тому що більше ні на що не здатний. На вас вже намагаються тиснути і звільняти. Вони думають, що так повернуть вас до роботи, і знову зможуть жити за ваш рахунок. Але сьогодні у нас все вийшло".

Нагадаємо, що впродовж дня демонстрації відбулися у Мінську, Вітебську, Бресті, Гродно, Гомелі, Новополоцьку, Могилеві та інших білоруських містах. 

Як повідомлялося, 26 жовтня у Білорусі під час загальнонаціонального страйку за відставку президента Олександра Лукашенка та проведення нових виборів силовики затримали понад три сотні мітингувальників. Серед заарештованих чимало студентів, є неповнолітні. 

Силовики від ранку чергували поблизу великих підприємств і затримували працівників та відвідувачів, які приєднувалися до загальнонаціонального страйку. Розгони також відбувалися поблизу закладів освіти, а ввечері почалася "зачистка" вулиць та площ.

Напередодні Тихановська повідомила, що іноземні фонди та прихильники страйку в Білорусі прийшли на допомогу активістам і зібрали для них понад 7 мільйонів доларів. 

Раніше силовики Білорусі заявили, що готові застосовувати бойову зброю та спецзасоби проти учасників масових протестів, якщо "злочин неможливо припинити в інший спосіб". 

Як повідомлялося, лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила ультиматум Олександру Лукашенку. На те, аби виконати вимоги опозиції, він мав 13 днів. Цей термін сплив у понеділок.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни. Мітинги тривають вже 79 днів. 

Відео У Білорусі триває загальнонаціональний страйк, обіцяний Тихановською

Загальнонаціональний страйк розпочався в Білорусі. Його оголосила опозиціонерка Світлана Тихановська, яка нині перебуває в Данії. За даними білоруської преси, акції протесту почалися одразу на кількох великих заводах. Чиновники, втім, запевняють, що все працює в штатному режимі.  

У Білорусі триває загальнонаціональний страйк, обіцяний Тихановською
Источник материала
loader
loader