"Називати Крим анексованим – помилково" – віцепрем'єр-міністр
"Називати Крим анексованим – помилково" – віцепрем'єр-міністр

"Називати Крим анексованим – помилково" – віцепрем'єр-міністр

Український півострів Крим не анексовано. А як і частину Донецької і Луганської областей України, тимчасово окуповано Російською Федерацією.

Про це заявив віцепрем‘єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, у середу, 28 жовтня, передає пресслужба відомства.

Так, він закликав публічних і громадських діячів, їхні пресслужби, ЗМІ, експертів і просто дописувачів, "коректно використовувати дефініції".

"Ані Україна, ані увесь цивілізований світ не визнає анексію Криму. Так, була спроба анексії, саме спроба, але де-юре і де-факто півострів тимчасово окупований РФ - Україна і увесь світ визнає цю територію, як тимчасово окуповану. Власне, це визначено і Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"", - сказав міністр.

Резніков висловив сподівання, що український півострів, як і окуповані Луганщина та Донеччина, невдовзі повернеться під контроль уряду України.

У пресслужбі міністерства пояснили ці поняття:

  • "анексія" передбачає зміну суверенітету, тобто правового статусу території, і використання цього терміну по відношенню до українського півострова є некоректним й категорично помилковим;
  • "окупація" – є тимчасовим явищем, яке не передбачає зміни суверенітету над територією. Окупація передбачає низку зобов’язань країни-окупанта, зокрема, у галузі дотримання прав людини.

"Отже, при посиланні на АР Крим та м. Севастополь коректним є використовувати словосполучення "тимчасово окуповані території" як і у випадку окремих районів Донецької та Луганської областей України", - підсумував Олексій Резніков.

Нагадаємо, що Словенія підтримує ініціативу України щодо створення "Кримської платформи" стосовно деокупації півострова.

Відео Донбас, Крим та коронавірус: депутати Верховної Ради заслухали щорічне звернення президента

Війна і мир на Донбасі, повернення Криму до складу України та епідемія коронавірусу - це одні з тем щорічного звернення президента до Парламенту. Послання мусило відбутися ще навесні, на першу річницю його каденції, але, через карантин, виступ Зеленського відклали аж до осені. Весняний жорсткий карантин президент назвав правильним рішенням, коли між економікою і боротьбою за життя обрали порятунок людей. Що ще говорив президент, яких депутатів він вирішив відправити на передову і як на це реагували народні обранці – дивіться далі у випуску.

Источник материала
Поделиться сюжетом