У Дніпрі зняли відео, як працівниця виборчої комісії писала у бюлетенях
У Дніпрі зняли відео, як працівниця виборчої комісії писала у бюлетенях

У Дніпрі зняли відео, як працівниця виборчої комісії писала у бюлетенях

У Дніпрі зафільмували працівницю районної ТВК, яка під час повторного підрахунку щось уписувала ручкою. Спостерігачі викликали поліцію. А сама членкиня ТВК раптом заявила: їй зле і потрібна швидка. Нині жінка в лікарні, голоси досі рахують, а поліція відкрила кримінальне провадження.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Серед інших членів тервиборчкому та на очах у спостерігачів членкиня комісії вписувала щось у бюлетені. А їх – цілий стос. Це бюлетені з виборів депутатів до міської ради Дніпра.

Спостерігач, що фільмував порушення, від членів комісії натомість отримав попередження - ті проблеми не вбачають.

Щойно стало відомо про зйомку - героїні раптом стало зле. До неї викликали швидку та начебто доправили до лікарні.

Наразі жінка на лікарняному, тому рахують без неї. Голова ТВК каже: про якесь порушення говорити зарано, але визнає: ручки у руках під час перерахунку суворо заборонені.

"Вона нічого не пояснювала. Вона сказала, що їй погано і на тому все скінчилось. Я відео бачила, але треба, щоб з ним працювали експерт", - говорить Алевтина Муліна, голова Центральної ТВК в місті Дніпро.

"Людина готувала стопки, передавала тій людині, яка буде перераховувати. Тобто, вона внесла ці дані, і вже зовсім інші результати були б", - говорить автор відео Максим Майдан.

Відео У Дніпрі працівниця районної ТВК ставила позначки в бюлетенях власною рукою

Ставила позначки в бюлетенях власною рукою. У Дніпрі зафільмували працівницю районної ТВК, яка під час повторного підрахунку щось уписувала ручкою. Спостерігачі викликали поліцію. А сама членкиня ТВК раптом заявила: їй зле і потрібна швидка. Нині жінка в лікарні, голоси досі рахують, а поліція відкрила кримінальне провадження.  

Спостерігачів на тій ТВК, де зняли відео, тримають за червоною стрічкою через вірусну небезпеку. Тож побачити, що відбувається за столом можуть хіба люди з неабияким зором.

"Коли комісії стало відомо, що є відео їхніх дій, вони хутко зникли, зник кворум. Сам факт ймовірного проставляння додаткових позначок – це є кричущим порушенням виборчого законодавства", - говорить Денис Давидов, довготерміновий спостерігач громадянської мережі ОПОРА.

У поліції вже відкрили кримінальне провадження. Але членкиню ТВК не затримали. Вона у лікарні. З якою метою вона писала щось в бюлетенях, наразі не встановили.

"Ні, поліцейські не встановили, скільки бюлетенів були пошкоджені та чи були вони дійсно пошкоджені", - говорить речниця ГУ Нацполіції у Дніпропетровській області Ганна Старчевська.

Такі дії можуть суттєво викривити вибір городян, заявляють у невеликих партіях, що на межі прохідного бар'єру.

Представники партій заявляють, що зняте відео - це доказ фальсифікацій на користь чинної місцевої влади і вимагають ретельного розслідування. За фальсифікації виборчих документів передбачено ув’язнення до десяти років. 

Источник материала
Поделиться сюжетом