Протистояння у Тбілісі: протестувальники вимагають перевиборів до парламенту, силовики розганяють акцію водометами
Протистояння у Тбілісі: протестувальники вимагають перевиборів до парламенту, силовики розганяють акцію водометами

Протистояння у Тбілісі: протестувальники вимагають перевиборів до парламенту, силовики розганяють акцію водометами

У Грузії опозиція висунула владі "ультиматум".

У неділю, 8 листопада, у столиці Грузії Тбілісі відбуваються зіткнення між поліцією та протестувальниками.

Опозиційні політикита їх прихильники сьогодні зібралися перед будівлею парламенту Грузії на проспекті Руставелі у Тбілісі з вимогою провести повторні парламентські вибори.

Стверджуючи, що Центральна виборча комісія (ЦВК) сфальсифікувала результати виборів на користь правлячої партії "Грузинська мрія", опозиційні політики закликають громадськість "захистити свій голос", повідомляє Agenda.Ge.

Відмовляючись приймати свої парламентські мандати, опозиційні політики вимагали:

  •  провести вільні та чесні повторні вибори; 
  • звільнити голову ЦВК Грузії Тамара Жванію;
  • забезпечити "чесний" склад виборчих комісій; 
  • звільнити всіх політичних затриманих

Опозиція також закликала лідера правлячої партії провести з ними розмову щодо вище зазначених питань до 20:00 разом з міжнародними партнерами.

Своєю чергою, віце-спікер парламенту від більшості Георгій Кахіані заявив, що правляча партія "Грузинська мрія" не має наміру виконувати ультиматум опозиційних партій, повідомляє "Грузія Онлайн".

За його словами, вимоги, висунуті на мітингу в центрі Тбілісі, "абсурдні".

"У рамках закону та свободи висловлювань вони мають право влаштовувати акції протесту. Вони також мають право висувати на цих акціях абсурдні вимоги. Втім, природно, що ми не сприймаємо це серйозно. Сподіваюсь, незабаром вони усвідомлять абсурдність своїх вимог і зрозуміють, що опиняться в політичному глухому куті. Сподіваюсь, вони повернуться до виборчого процесу, а згодом і до парламентського життя", - сказав Кахіані.

Після того, як ультиматум не був виконаний в призначений термін, протестувальники оголосили безстрокову акцію. У зв'язку з цим поліція застосувала водомети проти демонстрантів, коли вони наблизилися до будівлі ЦВК.

Також повідомляється, що на місці знаходиться безпрецедентне число патрульних поліцейських і спецназ. Протестувальники не залишають спроб прорватися до будівлі ЦВК.

8 ноября 2020 г.Водометы в Тбилиси у здания ЦИК https://t.co/eL3kgk1vjN через @YouTube

— Наталия Кузнецова. (@Xgw2hON3xQc8s4t) November 8, 2020

За інформацією "Грузія Онлайн", постраждали щонайменше троє учасників акції.

Нагадаємо, вибори до грузинського парламенту відбулися 31 жовтня. Участь у них брали участь 48 політичних партій і два передвиборних блоку, до яких входять сім політичних партій. 120 депутатів будуть обрані за партійними списками, 30 - за мажоритарними округами. На попередніх виборах у 2016 році 77 депутатів обиралися за партійними списками і 73 - по мажоритарних округах. 

Після того, як з'явилися результати парламентських виборів, на яких перемогла провладна "Грузинська мрія", у Тбілісі розпочалися протести.

Автор:
Олена Вус
Источник материала
loader
loader