М’ясна галузь має стримати ріст цін на продукти для населення
М’ясна галузь має стримати ріст цін на продукти для населення

М’ясна галузь має стримати ріст цін на продукти для населення

Діалог між споживачами та свинарями, переробниками, торгівлею та закладами харчування на часі, як ніколи раніше, переконаний Микола Бабенко – виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.

Про це в агро-блозі Agro.

UA розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

“Ми опублікували офіційні дані InterPIG – міжнародної групи експертів з оцінювання ефективності в свинарстві по витратам кормів в собівартості 1 кг свиней і занепокоєні від загрози для українського свинарства в 2021 році, а відтак і для населення, через можливе значне подорожчання продуктів.

Витрати кормів у собівартості свиней в 2019 році в Україні були на 40% більші порівняно з ЄС та вдвічі більші ніж у Бразилії, США та Канаді, це при менших на 29-34% в Україні цінах на корми ніж в ЄС.

Зараз ми спостерігаємо значний ріст цін на зернові, практично на 40%.

Яким шляхом піде свинарство в Україні, буде зменшувати собівартість і прибирати перевитрати чи в черговий раз перекладе свої проблеми на населення і ціни на продукти виростуть – залежить від діалогу, який ініціює наша асоціація між свинарями, споживачами свинини, переробниками і торгівлею.

Ми не перші, хто закликає до діалогу весь ланцюг.

Подібний діалог розпочатий і в США Національною комісією зі свинини (NPB),” – сказав очільник асоціації.

Асоціація “М’ясної галузі” за прозорі відносини у формуванні доданої вартості і ціни для кінцевого споживача.

М’ясопереробні підприємства зацікавлені, щоб м’ясо і ціни на нього були доступні населенню.

“Галузь свинарства не тільки в Україні, а й у світі, переналаштовується до нових умов.

Одна з головних – це ведення бізнесу доброчесно, прибираючи перевитрати, фальшування та корупцію, які є головною причиною високих цін на свиней в Україні.

Весь ланцюг має орієнтуватися на ефективне партнерство і потреби наших покупців.

Що від нас очікують покупці? Відповідь очевидна – насамперед доступну ціну в умовах пандемії і зниження купівельної спроможності.

Весь ланцюг має націлитися на зменшення собівартості, усунення перевитрат.

Ми маємо не допустити зростання цін на м’ясо до 200 грн/кг і більше.

За такою ціною споживання м’яса ще зменшиться.

Нагадаю, вже маємо антирекорд по свинині – споживання в 2-3 рази менше ніж у сусідніх країнах” прокоментував Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.

Публічний діалог між свинарями, споживачами свинини, переробниками і торгівлею допоможе уникнути кризи у свинарстві і сприятиме розвитку галузі на конкурентоспроможних засадах, вважають представники м’ясної галузі.

Источник материала
Поделиться сюжетом