Тисячі українців можуть залишитися без газу посеред зими
Тисячі українців можуть залишитися без газу посеред зими

Тисячі українців можуть залишитися без газу посеред зими

Через півтора місяці вступає в силу норма Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»

Відповідно до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" до 1 січня 2021 року у всіх користувачів повинен бути встановлений газовий лічильник.

Це робиться з метою обліку, скільки газу споживає населення. Ті, у кого лічильника не буде - залишаться без газу.

Фактично за півтора місяці сотням тисяч українців потрібно терміново подати заявку на установку лічильника, а газконтори, в свою чергу, ці тисячі заявок повинні встигнути обробити і виконати установку.

Установка і обладнання надаються безплатно, але в такому випадку потрібно стояти в черзі.

Можна самому придбати обладнання, але це обійдеться не дешево. Плюс потрібно оплатити роботу по установці.

Читайте нас в Telegram!  

Одна з абоненток поділилася з журналістами Vesti.ua історією про те, як довелося заплатити за лічильник 4 тисячі гривень, хоча подавали заявку на безкоштовний. Жінка простояла в черзі 2 роки, після чого їй сказали знову подати заявку. На питання, як прискорити процес, відповіли - оплатіть, поставимо хоч сьогодні. 

На даний момент 2021 рік - це крайній термін запровадження комерційного обліку природного газу. Прийнятий закон досить давно, але терміни виконання весь час переносили. Експерт в енергетиці Дмитро Марунич впевнений, що масово відключати людей не будуть.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Viber!

На його думку, якби таку акцію планували, то вже прибрали б тарифи для тих, у кого немає цих приладів. 

На сьогоднішній день, без лічильників обходяться домогосподарства, які використовують газ тільки для приготування їжі. Їм невигідний цей прилад, тому що зараз вони платять по самому мінімальному тарифу. Крім того, якщо прописані 1-2 людини, а за фактом живе більше, то з лічильником доведеться платити за використані фактично куби, а не мінімум. Ті абоненти, хто користується автономним газовим опаленням, вже давно придбали лічильники.

"З одного боку, лічильники ставити потрібно, з іншого боку, у деякої категорії населення немає стимулу. Сьогодні норма так і залишилася 3,28 куба на одну людину. Її намагалися підняти до 9,8 куба в місяць з людини, але суд відмовив" , - говорить Дмитро Марунич

У компанії-розподільника газу на установку і закупівлю приладів грошей немає. Тому вихід - або закласти гроші в бюджет, або включити необхідну суму в тариф.

Нагадуємо, що портал MY.UA повідомляв про те, що "Нафтогаз" запустив нову рекламну акцію "Нехай палає". Мета цієї акції - розповісти про перемоги і про, тих, хто гальмує реформи. 

Для підтримки українців під час карантину вводять спеціальну програму. Про це розповіла Марина Лазебная. Скільки і як можна отримати виплати від держави, дізнайтеся на порталі MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом