Сезон хурми у розпалі: як вирощують в Україні, яка ціна та користь
Сезон хурми у розпалі: як вирощують в Україні, яка ціна та користь

Сезон хурми у розпалі: як вирощують в Україні, яка ціна та користь

В Україні у розпалі сезон хурми. Однак продавці нарікають, що цьогоріч покупців мало. Люди не поспішають купувати ягоди. Попри те, що ціни, порівняно з минулорічними, не змінилися.

Про це йдеться 21 листопада в сюжеті ТСН.19:30.

Як вирощують хурму

У дослідному господарстві "Новокаховське"на кінець листопада сад рясніє яскравими плодами.Частину врожаю залишили на деревах. Проте, хурма прекрасно пережила перші приморозки.

Тут про хурму знають усе і її там понад 40 видів: всіх розмірів, відтінків і смаків.

Якщо у тимчасово окупованому Криму є дерева хурми, яким по 200 років, то на материковій Україні її почали садити наприкінці вісімдесятих. Для цього науковці виводять гібридні морозостійкі сорти.

Садити хурму краще восени. Там, де немає протягів і сильного вітру. Вкопувати неглибоко, і не притоптувати ґрунт. Це культура субтропічна. Вона любить вологу, добре дренований грунт.

У перший рік саджанець треба укривати від морозів. Плодоносить вона на 3-4 рік. І головне — дерево любить обрізку. Хурма плодоносить на гілках поточного року.

Серед дачників та садівників морозостійка українська хурма стає дедалі популярнішою. З дорослого дерева за належного догляду можна зібрати до 200 кілограмів ягід.

Скільки коштує хурма

На ринку Києва продають грузинські плоди за 50 гривень за кілограм. За словами продавців, ціни з минулого року не змінилися, а от покупців значно поменшало.

Чи не найдешевша хурма за гуртовими цінами. Але її треба взяти не менше 7-ми кілограмів. Ціна залежить від калібрування. Стартує від 20-30 гривень за кіло.

Української хурми на ринках не знайдеш. Здебільшого - імпортована з Грузії чи Азербайджану.

Відео Сезон хурми: чому українці не поспішають купувати ягоди

Солодка і терпка. Сезон хурми у розпалі. Однак продавці нарікають: цьогоріч покупців мало. Люди не поспішають купувати ягоди. Попри те, що ціни, порівняно з минулорічними, не змінилися. Скільки коштує хурма на українських ринках і яка здебільшого користується популярністю - вітчизняна чи імпортна - дивіться.    

Яка користь хурми

У сезон хурму ігнорувати не варто, кажуть дієтологи. Адже в ній міститься чимало корисних вітамінів та мікроелементів: багато вітамінів групи В, вітамін С, є мінерали, калій у високій кількості, марганець.

А якщо вживати багато і часто, то можна неабияк підвищити імунітет.

Автор:
Інна Власова
Источник материала
Поделиться сюжетом