Валерій Запорожан: Хочу, щоб Одеський медуніверситет став науковим центром Східної Європи
Валерій Запорожан: Хочу, щоб Одеський медуніверситет став науковим центром Східної Європи

Валерій Запорожан: Хочу, щоб Одеський медуніверситет став науковим центром Східної Європи

Валерій Запорожан: Хочу, щоб Одеський медуніверситет став науковим центром Східної Європи

23.11.2020

Указом Міністерства охорони здоров'я України в Одеському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. 25 листопада шляхом таємного голосування колектив університету, який відзначив цього року 120 років з дня заснування, обере свого керівника на найближчі сім років. Серед кандидатів - академік НАМН України, заслужений винахідник, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, професор Валерій Запорожан. Ми розпитали його про мотивацію балотуватися і програму розвитку ОНМедУ на найближчі роки.

Цього року університет святкує своє 120-річчя, колосальних успіхів він досяг і завдяки вашому керівництву. Що запланували, балотуючись на новий термін?

В Одеському національному медичному університеті історично сильний колектив, він не боїться відповідальності і новацій. Я пишаюся нашою роботою й успішними проектами, які не просто новаторські, а стали викликом усьому суспільству. Наприклад, перехід на англійську мову навчання в середині 1990-х. У цю ідею ніхто не вірив, мене кілька років називали авантюристом. Результат ви бачите самі - студенти з 50 країн світу успішно проходять навчання в нашому університеті, а наші викладачі – невід'ємні учасники Міжнародної наукової та медичної екосистеми.

Щодо балотування на новий термін... Кажуть, якщо у людини немає планів, їй можна лише поспівчувати. У мене планів багато. І не тому, що вони не були реалізовані в минулому, а тому що час диктує нові завдання. Сприятливе рішення будь-якого з них має починатися з планування. Я знаю, яким хочу бачити наш університет, у мене є мета, і я готовий докласти для її досягнення всі свої сили. Тому що звик віддаватися улюбленій справі до останнього, присвячувати всього себе. Так мене виховали мої батьки і вчителі, і цей принцип я завжди намагався прищеплювати своїм студентам.

Якщо підбити підсумки минулої каденції, що вас радує найбільше?

Головним своїм досягненням я вважаю шлях сталого розвитку, яким університет йде останню – ні багато ні мало – чверть століття. Історія Одеського медуніверситету виткана з творчої спадщини видатних учених, лікарів, людей із великої літери. Своїм головним завданням я завжди вважав і досі вважаю зберегти спадщину, поставити нову планку розвитку і потім передати все молодому поколінню.

З 2012 року почав працювати Центр практичної підготовки лікаря: на дев'яти кафедрах з'явилися симуляційні центри, високоточні роботи, що імітують справжнього пацієнта, на яких студенти навчаються діагностиці, обстеженням, хірургічним втручанням, відпрацьовують всі можливі клінічні ситуації. Це гордість і візитна картка університету - колаборація теоретичної та практичної підготовки майбутніх лікарів. На цьому базується компетентнісний підхід до навчання, коли студенти-медики до випуску отримують максимально великі і доведені до автоматизму практичні навички.

Підготувати лікаря виключно в навчальних класах неможливо. Університет без власної клінічної бази складно назвати медичним. У 2014 році ми повернули ОНМедУ університетські клініки, які в радянські часи передали місту. Це був складний та амбітний проект, і ми стали першими в Україні, кому це вдалося. Зараз у нас 48 клінічних баз. В університетських клініках працюють викладачі, навчаються студенти, а одесити і жителі інших південних регіонів — отримують висококласну медичну допомогу.

Створено Інституційний репозиторій, Центр інформаційного аналізу та внутрішнього контролю якості освіти, який допомагає студентам якісно готуватися до ліцензованих іспитів КРОК. Університет і клініки мають міжнародні сертифікати, які підтверджують стабільну роботу і високу якість освіти. Ми перезавантажили міжнародну діяльність ОНМедУ. За професійну і творчу діяльність я побував у найбільших університетах світу, зокрема серед моїх наставників, учителів і друзів — видатні вчені зі світовими іменами. Я перетворив це на актив усього університету. Протягом чверті століття розвивав інститут почесних докторів: визнані вчені, нобелівські лауреати читають лекції для наших студентів і колективу, виступають промоутерами університету і всієї Одеси в світі.

Такий розвиток вимагає відповідних фінансових вкладень. Як ви впоралися з нестачею коштів?

Я очолив університет у 1994 році, в період занепаду. Грошей не було, університети закривалися. Потрібно було виходити з ситуації і діяти нестандартно. Пам'ятаю, як пішов із шапкою по заводах, підприємствах, портах — ми взяли на медобслуговування співробітників припортового заводу, порту, пароплавства. Отримали перші гроші, погасили борги із зарплати. Другий крок - залучення іноземних студентів. Ми відразу отримали серйозні гроші на розвиток, а наші співробітники — потужну мотивацію вчити англійську мову. Відразу пожвавилася наука, з'явилися міжнародні відрядження. У 2017 році ОНМедУ піднявся на 34-те місце в рейтингу Scopus та отримав індекс Гірша 14.

Крок за кроком ми покращували якість викладання та фінансову спроможність університету. Сьогодні ОНМедУ - прибутковий і затребуваний навчальний заклад. Бюджетне фінансування - мала дещиця університетської скарбниці. Протягом останніх 7 років обсяг спецфонду вчетверо перевищував суми, передбачені в Державному бюджеті. Ми надаємо якісні освітні послуги, користуємося високим попитом серед абітурієнтів, заробляємо та інвестуємо у свій розвиток. До слова, про студентів. За роки попереднього ректорства їхня чисельність зросла більш ніж удвічі і досягла в 2018 році дев'яти тисяч. Кожен третій із них - іноземець.

З якою програмою ви балотуєтеся на посаду ректора?

Глобальна мета - збереження і розвиток людського, наукового і медичного потенціалу Одеського медуніверситету, надання висококласних освітніх і медичних послуг. Ось уже 120 років наш університет - науковий центр півдня України. Я хочу, щоб він став науковим центром усієї Східної Європи. Через негативну конотацію не хочу використовувати слово "реформа", скажу "модернізація". У моїй програмі містяться конкретні кроки з модернізації управлінської, академічної, наукової, клінічної діяльності університету.

Розкажіть про основні проекти.

Головні – "Електронний університет" і соціальний захист співробітників. Пандемія Covid-19 боляче вдарила по людях. Увесь минулий навчальний рік ОНМедУ був на змішаній системі, викладачі працювали дистанційно. Днями ми ухвалили рішення за рахунок спецфонду компенсувати нашим колегам витрати на домашній інтернет і стаціонарний телефон. Завдання на майбутні роки - максимальна тарифікація зарплати і доходи на рівні співробітників приватних клінік та університетів.

Ідея електронного університету полягає в цифровізації всіх процесів із використанням сучасних IT-рішень у галузі електронного документообігу, управління персоналом, дистанційного навчання. Наприклад, ми хочемо створити центр віртуального навчання, інтегрувати технології віртуальної і доповненої реальності в освітній процес. Ви можете подумати, що це фантастика. Але колись фантастикою вважали симуляційну медицину, яка стала реальністю.

Ми вже почали "оцифрування" робочих місць, запровадження KPI, створення єдиної бази даних: усі навчальні матеріали університету - в хвилинному доступі.

Я хочу посилити адміністративну децентралізацію, щоб у кожного підрозділу, у кожної кафедри були свої плани розвитку і бюджет. Водночас посилити і синергію між цими автономними підрозділами, зокрема за допомогою цифрових і комунікаційних технологій.

Як ви оцінюєте міжнародну діяльність ОНМедУ? Поділіться планами в цьому напрямку.

На кінець 2018 року діяло 45 договорів про співпрацю та партнерство з провідними університетами та медичними центрами зі США та країн Європи. Тому ми не просто приймаємо іноземних студентів на навчання, а й відправляємо своїх студентів - отримати безцінний досвід, попрацювати із західними колегами, перейняти їхні практики і знання. Щорічно до 100 викладачів і близько 30 студентів, аспірантів, інтернів проходять міжнародне стажування.

На найближчі 7 років наше завдання - максимально розширити взаємозв'язки з університетами США, Австралії, Канади та Великої Британії. Окрім цього, ми маємо намір посилити роль регіонального лідера в медичній освіті, дослідженнях і клінічній практиці шляхом поглиблення партнерства з Молдовою, Румунією, іншими країнами Чорноморського і Каспійського басейнів. Наші амбіції - стати науковим плацдармом у регіоні і мостом академічних зв'язків між Заходом і Сходом.

Ви згадали про дев'ять тисяч студентів, які проходять навчання в ОНМедУ. Це тисячі випускників. Ви відстежуєте їхній подальший розвиток, як складаються їхні кар'єри?

Наші випускники конкурентоспроможні, працюють в Україні і далеко за її межами. У нас є навіть "діаспора" випускників ОНМедУ в США.

Вони працюють у кращих клініках та університетах, своїми успіхами популяризують альма-матер у всьому світі. Ми підтримуємо з ними зв'язок, але все ж цій роботі не вистачає системності. Тому є ідея запустити програму "Наші випускники" - для відстеження їхньої кар'єри. Вона буде прикладом і мотиватором для першокурсників.

Завдання будь-якого університету - підготувати фахівця, який відповідав би вимогам ринку. Ми хочемо створити Центр психологічної підтримки студентів, щоб ефективніше готувати їх до самостійного життя. Знання і навички вони отримують в аудиторіях і клініках, а тут будуть отримувати психологічну підтримку, вчитися справлятися зі стресом і страхами, які були і залишаються незмінними супутниками лікарської професії. Я вважаю, цей проект необхідний та обов'язково буде реалізований.

Як ви оцінюєте науковий потенціал Одеського медуніверситету? Якими бачите його перспективи?

Наука розвивається в тих країнах, які можуть собі дозволити її гідним чином фінансувати. Тому головне завдання й умова активізації наукової діяльності - залучити гроші. Спільно з Інститутом трансляційної медицини ми хочемо створити Центр клінічних досліджень, який буде мультидисциплінарним, з'єднає академічні та контрактні дослідження. Мета - прямий контакт із найбільшими українськими та іноземними фармкомпаніями, проведення клінічних досліджень на їхнє замовлення.

У період мого ректорства щорічно наші співробітники отримували до 100 патентів, видавали десятки монографій, підручників, наукові роботи публікуються в 175 міжнародних наукових журналах.

Тому я налаштований оптимістично і вірю в майбутнє медичної науки в Україні. Наш університет створювали і розвивали видатні вчені, які заснували найпотужніші наукові школи. Тому потенціал однозначно є і є розуміння, як його реалізувати.

У нашому університеті - все моє життя. Я отримував різні і дуже привабливі пропозиції про роботу в США, Австрії, інших країнах. Знаю точно, я зміг би там розвиватися, отримувати гідну оплату. Але для мене не це головне. Головне - відбутися як цілісна особистість, виконати своє призначення. Для себе я зрозумів, що можу реалізувати свої здібності, домогтися найвищих результатів, відбутися та отримувати задоволення від кожного дня тільки тут. Цей творчий кураж підживлює, не дає заспокоїтися.

Мене підтримують люди, заради яких я це роблю. Це наш колектив, одесити, наші пацієнти, наші студенти.

Источник материала
Поделиться сюжетом