19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Заступник міністра юстиції радіє, що пенсіонерів з ОРДЛО залишили без пенсій
Заступник міністра юстиції радіє, що пенсіонерів з ОРДЛО залишили без пенсій

Заступник міністра юстиції радіє, що пенсіонерів з ОРДЛО залишили без пенсій

Заступник міністра юстиції радіє, що пенсіонерів з ОРДЛО залишили без пенсій

23.11.2020

Оригінал – в Telegram-каналі Максима Могильницького

Днями відзначився заступник мого улюбленого міністра юстиції та Уповноважений з питань ЄСПЛ в українському Мін'юсті Іван Ліщина, який у не найчистішому дзьобику приніс своїй публіці чергову "перемогу".

Так, Ліщина повідомив, що Україна в ЄСПЛ виграла справу проти групи луганських пенсіонерів, які насмілилися вимагати відновлення пенсійних виплат. Держслужбовець не приховував радості, коли говорив про те, що Суд визнав неприйнятною заяву у справі "Кандиба та інші проти України".  

Новини за темою

Те, що держава може безкарно порушувати права своїх пенсіонерів, прирікаючи їх на голодну смерть, захопило не тільки заступника міністра, а й "свідому" частину його аудиторії. Не гаючи часу, ті побігли ділитися "радісною звісткою" у своїх приватних блогах.

Що ж відбулося насправді? Пенсіонери намагалися оскаржити постанову Кабміну №595, положення якої "заморозили" бюджетні витрати на соціальні виплати жителям непідконтрольної території. Заявники вимагали визнати ці положення незаконними та поновити пенсійні виплати.

Якщо я правильно зрозумів промови Ліщини, то люди скаржилися до ЄСПЛ на порушення Україною шостої (право на справедливий суд) статті Конвенції та першої (право власності) статті протоколу № 1 через невиконання судового рішення на їхню користь.

ЄСПЛ же визнав їхню скаргу неприйнятною. Рішення аргументував тим, що заявники не звернулися до відповідних судів із позовами про поновлення платежів.

Ознайомившись із цим рішенням, я з'ясував, що Окружний адміністративний суд м. Києва позов пенсіонерів частково задовольнив. Так, зокрема, суд визнав незаконним і недійсним з моменту прийняття відповідний пункт постанови КМУ №595. Що ж стосується поновлення виплат, то в цьому суд пенсіонерам відмовив. Для цього, мовляв, потрібно подавати окремі позови до Пенсійного фонду.

Тобто пенсіонери домоглися визнання незаконним "заморожування" виплат, але далі не пішли. Вирішили, що постанови Окружного адміністративного суду м. Києва від 11.02.2015 для нарахування виплат буде цілком достатньо.

А це означає, що можливістю відновити свої порушені права (як це раніше вже було випробувано на практиці за позовами "дітей війни") пенсіонери не скористалися, але відразу звернулися зі скаргою до ЄСПЛ. Чим несказанно обрадували пана Ліщину.

Адже саме на цей аспект судового процесу і посилався уряд України в особі веселуна – заступника міністра. Оскільки формальна процедура розгляду скарг в ЄСПЛ вимагає використання всіх ефективних засобів захисту в національних судах, європейці змушені були прийняти цю позицію.

Так "перемога" обернулася "зрадою". По суті, скаргу ЄСПЛ не розглядав і оцінку обставинам справи не давав. Якби Суд дотримався всіх формальностей, результат розгляду справи був би протилежним. Зате ми з вами можемо надати оцінку замміністру Ліщині, який вже третій день радіє тому, що переміг групу пенсіонерів завдяки формальностям.

Рекомендую йому якомога швидше подивитися радянський фільм "Старий Хоттабич" і гарненько придивитися до персонажу на прізвисько "Пілюля". Впевнений, ви відразу все зрозумієте, що я маю на увазі, пане заступнику міністра.

Максим Могильницький

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected].

 
#пенсії #пенсії жителям ОРДЛО #ЄСПЛ #Ліщина
Джерело: 112.ua
Теги по теме
пенсии
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны