Помер Дієго Марадона: що відомо про легендарного футболіста
Помер Дієго Марадона: що відомо про легендарного футболіста

Помер Дієго Марадона: що відомо про легендарного футболіста

Легендарний футболіст Дієго Марадона помер сьогодні, 25 листопада, у віці 60 років.

В Аргентині оголосили триденну жалобу у зв'язку зі смертю Марадони.

Кар'єра Дієго Марадони

Аргентинський футболіст за свою кар'єру зіграв у таких клубах, як Архентінос Хуніорс, Бока Хуніорс, Барселона, Наполі, Севілья і Ньюеллс Олд Бойз. Усього він зіграв 492 матчі, в яких забив 258 голів.

У складі збірної Аргентини він провів 91 матч і забив 34 голи.

Після завершення кар'єри гравця Марадона працював телекоментатором на каналах Аргентини та Італії. З червня 2005 по серпень 2006 року був віце-президентом Футбольної комісії клубу Бока Хуніорс. Знявся в кількох фільмах.

З жовтня 2008 року по липень 2010 року Марадона працював головним тренером збірної Аргентини, з якою дійшов до чвертьфіналу чемпіонату світу 2010 року.

Досягнення і титули Марадони

У складі збірної Аргентини Марадона ставав чемпіоном світу 1986 року, а також віце-чемпіоном світу 1990 року. Загалом взяв участь у чотирьох чемпіонатах світу. Чемпіон світу серед молодіжних команд (до 20 років) 1979 року.

Також Марадона був визнаний кращий гравцем чемпіонату світу 1986 року.

Крім цього, отримав титули футболіста року в Південній Америці 1979 і 1980 років. Двічі був включений до складу символічних збірних чемпіонатів світу.

Чемпіон Аргентини у складі футбольного клубу Бока Хуніорс. Дворазовий чемпіон Італії у складі клубу Наполі.

За результатами голосування на офіційному сайті ФІФА він був обраний кращим футболістом XX століття, набравши 53,6% голосів. Однак, за версією Футбольної комісії ФІФА, Марадона посів третє місце в рейтингу футболістів XX століття.

А Міжнародна федерація футбольної історії та статистики поставила його на 5 місце в своєму рейтингу кращих футболістів світу XX століття.

Марадона займає 2-е місце серед кращих гравців XX століття за версіями журналів World Soccer, France Football, Guerin Sportivo.

Входить до ФІФА 100. Перший володар почесного "Золотого м'яча". Член Зали слави італійського футболу в номінації "Кращий іноземний гравець".

У 1999 році Марадона був визнаний кращим спортсменом XX століття в Аргентині. Автор голу у ворота збірної Англії, що отримав назву "Гол століття", і визнаного кращим голом в історії чемпіонатів світу. У цій же грі Марадона забив м'яч рукою, цей випадок відомий як "Рука Бога".

Марадона: Рука Бога

Рука Бога став один із найзнаменитіших футбольних голів в історії, виконаний Дієго Марадоною.

Скандальний епізод стався на 51-й хвилині чвертьфінального матчу чемпіонату світу з футболу 1986 року проти збірної Англії. Тоді Марадона встиг випередити воротаря і забив гол лівою рукою. Однак, арбітри не помітили порушення і зарахували гол вирішивши, що він був забитий головою.

Через чотири хвилини Марадона забив у ворота англійців "гол століття", чим приніс Аргентині перемогу з рахунком 2:1.

На післяматчевій конференції Марадона заявив, що скандальний гол був забитий "частково головою Марадони, а частково рукою Бога".

Марадона: гол століття

"Гол століття" був забитий на 54-й хвилині чвертьфіналу чемпіонату світу з футболу 1986 року проти Англії. Марадона, прийняв м'яч на своїй половині поля, прорвався в штрафний майданчик англійської команди, обігравши по ходу шість гравців суперника, включаючи воротаря.

"Ми з Джоном Барнсом сиділи на лавці, розкривши роти, коли Марадона, підхопивши м'яч на своїй половині поля, пройшов половину нашої команди і забив гол. Його гол я не забуду ніколи. Одночасно хотілося аплодувати і плакати", - прокоментував тоді цей епізод півзахисник англійців Кріс Уоддл.

Кращі голи Марадони

Запам'ятався Марадона не тільки цими двома голами. Він феєрив на полі часто.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Олександр Топчій

Источник материала
loader
loader