19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Біткоїн на роздоріжжі. Чому зростає крипта та чи лусне "биток" цього разу
Біткоїн на роздоріжжі. Чому зростає крипта та чи лусне "биток" цього разу

Біткоїн на роздоріжжі. Чому зростає крипта та чи лусне "биток" цього разу

Біткоїн на роздоріжжі. Чому зростає крипта та чи лусне "биток" цього разу

У ніч на 25 листопада торги на світовому ринку криптовалют спровокували чи не рекордний стрибок біткоїну – курс сягнув позначки 19,4 тис. доларів. Ще трохи і "биток " зможе побити свій рекорд грудня 2017 року, коли його ціна перевищила 20 тис. доларів. Однак прогнози експертів щодо майбутнього BTC є неоднозначними. Чи станеться "диво" у вигляді історичного максимуму чи на біткоїн чекає крах – з’ясовував "112.ua".

27.11.2020

У ніч на 25 листопада торги на світовому ринку криптовалют спровокували чи не рекордний стрибок біткоїну – курс сягнув позначки 19,4 тис. доларів. Ще трохи і "биток " зможе побити свій рекорд грудня 2017 року, коли його ціна перевищила 20 тис. доларів. Однак прогнози експертів щодо майбутнього BTC є неоднозначними. Чи станеться "диво" у вигляді історичного максимуму чи на біткоїн чекає крах – з’ясовував "112.ua".

Вирішальними для біткоїна стали останні місяці осені: вони вписали в його тривалу історію 2020 рік як один з найбільш динамічних. Так, ще в середині жовтня найвідоміша і найпопулярніша валюта у світі перевищила позначку в 13,1 тис. доларів. І ось кілька днів тому біткоїн зробив значний ривок, стрімко подолавши позначку у 19 тис. доларів: за два тижні вартість Bitcoin підвищилася на 25%, а за рік – на всі 160%. У мережі жартують, що швидше зростають у ціні, напевне, тільки акції Tesla (капіталізація компанії Ілона Маска наблизилася до 500 мільярдів доларів).

На момент написання матеріалу курс біткоїна тримається на позначці близько 17 тис. доларів.

З чим пов'язане коливання вартості BTC

Ринок криптовалют характеризується вкрай високою волатильністю – коливанням курсу. Так, для біткоїну, курс якого сягнув максимальної позначки, незабаром може настати "криптовалютна зима", як це сталося 2 роки тому. Тоді вартість "битка" з історичних 20,1 тис. доларів у грудні 2017 року впала до 3 тис. 208 доларів у грудні 2018 року.

Новини за темою

Такі "гойдалки" є цілком звичними для більшості учасників ринку, але оскільки у 2020 році до волатильності курсу крипти додалася і тривала світова фінансова криза, в мережі активно поширювалися припущення про те, що на цифрову валюту знову чекають заморозки, які потягнуть за собою найдовший в історії біткоїна період затишшя. Але сталося все зовсім не так, як очікувалося.

Стартувавши зі стабільної золотої середини між "гойдалками" минулих років (вартість цифрової монети сягнула позначки в 10 тис. доларів), вже через місяць біткоїн провалився нижче 5 тис. доларів - саме тоді і велися розмови про новий виток в його історії – "зиму криптовалют". Але поки ринки відновлювалися, "биток" потихеньку почав зростати, знову опинившись в діапазоні 9-9,5 тис. доларів з кінця червня по кінець липня. А вже в серпні, вперше з 2019 року, цифрова монета подолала позначку в 12 тис. доларів. Вересень минув без особливої волатильності: курс BTC тримався близько позначки в 10-11 тис. доларів.

Перше, що спадає на думку, – зростання біткоїна цього разу спровокував халвінг, тобто зменшення нагороди за видобуток блоку, який стався півроку тому. Історично халвінг дійсно був поштовхом для зростання криптовалют, але цього разу головні причини були іншими, каже співзасновник Coin Metrics Нік Картер.

Пандемія, нестабільність глобальної економіки, вибори в США, вплив великих гравців ринку, відносини США і Китаю, третя хвиля коронавірусу, рішення PayPal про запуск на своїй платформі транзакції з біткоїна – ці та кілька десятків інших факторів, на думку різних фахівців, і спричинили такий стрибок курсу цифрової монети.

Засновник криптовалютної біржі KUNA.io Михайло Чобонян у коментарі "112.ua" називає другою ймовірною причиною стрибка курсу попит на крипту таких великих гравців, як США.

"Ми бачили перших ластівок, коли у Штатах ще навесні почали видавати гроші просто тому, що у них почалися проблеми з економікою. Ми побачили, що великий обсяг виданих коштів, близько 2 тис. доларів на людину, здійснювався у криптовалюті. Додатковий попит і породжує зростання ціни", - пояснює експерт.

Вплив великого гравця як одну з причин стрибка курсу біткоїна називає і керуючий партнер інвестиційної компанії HUG'S Ерік Найман. В його інтерпретації тенденцію задає Китай: оскільки китайська економіка досить непогано відновлюється, там є гроші і частина цих грошей йде на купівлю біткоїна.

"Слід враховувати, що в Китаї валютна система закрита, їм дуже складно купити просто так долари, тому багато хто з них йдуть у біткоїни", - каже трейдер в коментарі "112.ua".

Також експерт говорить і про вплив на цей процес, умовно кажучи, "сірої" фінансової системи – чим більш жорстко працювати в легальній фінансовій системі, тим вище попит на біткоїни.

В аналогічній площині розмірковує і CEO юридичної фірми Alter Владислав Андрющенко, зазначаючи, що в Китаї скуповування могло бути пов’язане з тенденціями: "биток" могли скуповувати через якісь події, внаслідок цього відбулося зростання.

"Також є така тенденція, що в Китаї вистачає гравців на ринку криптовалют, які іноді впливають на курс біткоїна, - вони можуть скуповувати або продавати його (вони розуміють, що він буде падати або підніматися і що вони можуть виграти ще більше грошей)", - пояснює для "112.ua" Андрющенко.

Якій з країн насправді вдалося переломити хід історії розвитку курсу найпопулярнішої цифрової монети в 2020 році – достеменно невідомо. Але так чи інакше, безліч експертів одностайні в тому, що на зростання курсу дійсно істотно вплинуло оголошення найбільшої дебетової електронної платіжної системи PayPal про використання криптовалюти.

21 жовтня 2020 року в PayPal з'явилася можливість купівлі та продажу крипти. Саме тоді лише за добу біткоїн здорожчав на 4,19%. На той час це був пік вартості за увесь неповний 2020 рік - майже $13,2 тис.доларів.

"Це саме та подія, яка спричинила величезне зростання біткоїна, тому що до нього зростає довіра, а довіра ґрунтується на співпраці з такими великими компаніями, як PayPal", - зазначає юрист Владислав Андрющенко.

Якою буде ціна "битка" у найближчій перспективі

Оскільки ринок криптовалют, та й будь-який інший інвестиційний ринок, є нестабільним, експерти не беруться заявляти, що нинішня тенденція стане своєрідною закономірністю для біткоїна. Однак деякі прогнози нам дізнатися все ж таки вдалося.

 "PayPal дає прогноз про дуже хорошу підтримку і попит на крипту. Забігаючи наперед, скажу: те, що PayPal (законослухняна компанія, яка підпорядковується американському регулятору) включив його у платіжну систему, свідчить про те, що біткоїн вижив. Найімовірніше, його здорожчання триватиме. Щоправда, цей шлях явно буде хвилеподібним", - говорить Ерік Найман.

Більшість експертів впевнені, що незначного зниження ціни очікувати варто (інтерв'ю відбувалися на момент, коли вартість біткоїна трималася на рівні 19 тис. доларів). Після зниження його ціни є два варіанти.

У першому – очікується стабілізація курсу з подальшим відновленням тенденції до здорожчання. Зокрема, аналітик Амстердамської біржі Міхаель ван де Поппе вважає, що допоки біткоїн перебуватиме в діапазоні 15,8-16,3 тис. доларів, можна розраховувати на відновлення його зростання. Але якщо біткоїн почне просідати більш істотно, надалі, ймовірно, відбудеться ще більш серйозне падіння курсу - до 13,8-14,2 тис. доларів. Фактично зараз "биток" – на роздоріжжі.

Новини за темою

Щодо другого варіанту аналітики сходяться на думці, що після невеликої корекції курсу можливе зростання на 2-3 тис. доларів, а може, й значно більше. У найближчій перспективі можливий стрибок курсу криптовалют вгору, а після на біткоїн може чекати падіння.

"Або буде стрибок на 3 тис. доларів, а потім курс все одно знизиться і закріпитися десь на позначці в 14 тис. доларів, або буде стрибок до 30 тис. доларів. Надалі ж робити прогнози буде дуже складно", - каже в коментарі "112.ua" CEO юридичної фірми Alter Владислав Андрющенко.

Так чи інакше, експерти радять не забувати хеджувати ризики, оскільки нікому невідомо, як насправді поведе себе ринок. Загалом вони одностайні в тому, що як би не поводила себе крипта зараз, у довгостроковій перспективі біткоїн буде тільки дорожчати. Почасти цьому сприятиме і легалізація криптовалюти у майбутньому, яку активно обговорюють в експертних колах.

Чи варто інвестувати у BTC

Враховуючи те, що чіткого розуміння того, що очікує криптовалюту, немає, експерти закликають бути дуже обережними з інвестиціями.

"Перед тим, як інвестувати у криптовалюту, нести гроші на депозит в банки або ж купувати квартири, потрібно зробити багато "домашньої роботи", - наголошує засновник кріптовалютної біржі KUNA.io Михайло Чобонян.

Чобонян радить диверсифікувати вкладення – "розкласти яйця в різні кошики" і не зосереджуватися тільки на одному  BTC. Загалом біткоїн непоганий варіант хеджування, адже він сьогодні не залежить від жодної країни.

"Біткоїн не лусне, хоча може падати. Зараз тривають розмови про те, що Європейський банк або Європейський фінансовий інститут хочуть легалізувати поняття криптовалют, ринок і оборот криптовалют. Ця політика може вплинути на зростання або падіння, або ж у результаті її реалізації біткоїн остаточно закріпиться:  якщо його закріплять законодавчо, він вже ніяк не лусне", - говорить CEO юридичної фірми Alter Владислав Андрющенко. 

Думку про те, що біткоїну не загрожує раптове забуття, поділяє і керуючий партнер інвестиційної компанії HUG'S Ерік Найман.

"У відповідь на будь-яку кризу і будь-який коронавірус центральні банки продовжують друкувати гроші. У наступні кілька років вони ще надрукують трильйони доларів і євро, і нехай навіть невелика частина з них йде в біткоїни, це підтримуватиме його зростання", - зазначає експерт.

Чобонян же припускає, що вже наступного року, ймовірно, ми побачимо появу національних криптовалют – китайської (Народний банк Китаю), "перші ластівки" американського цифрового долара або ж прототипи цифрового євро. Також, найімовірніше, ще низки європейських країн, які не є членами Євросоюзу (наприклад, Швеції). На його думку, контроль за обігом і купівлею - продажем криптовалюти буде посилюватися. Загалом держави будуть боротися з децентралізованими криптовалютами.

"Я думаю, що початок цієї війни припаде на кінець наступного року, якщо, звісно, не буде "чорного лебедя" у вигляді третьої хвилі пандемії, карантину або розвалу великої держави. Отже, якщо глобальних катаклізмів не станеться, то варто очікувати цієї війни та спроби держави контролювати все і вся", – вважає засновник біржі криптовалют.

Ірина Шостак

 

#криптовалюта #курс біткоїна #біткоїн #інвестиційний рада #валютні інвестиції #ринок валют
Джерело: 112.ua
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны