Борги сплатили, а батареї холодні: чому в 11 населених пунктах України досі не подали тепло
Борги сплатили, а батареї холодні: чому в 11 населених пунктах України досі не подали тепло

Борги сплатили, а батареї холодні: чому в 11 населених пунктах України досі не подали тепло

Опалювальний сезон триває вже півтора місяця. Та тепло подали не всюди. В 11 населених пунктах України житлові будинки і досі стоять холодні - через борги постачальників тепла перед Нафтогазом. У компанії натомість кажуть: таких боржників всього один відсоток в Україні. Проблема в іншому - труби не ремонтують. Хто і що має з цим зробити? Чи подорожчає тепло цієї зими? І чи витримають опалювальний сезон уже вкрай зношені українські тепломережі? Журналістка "5-го" Марія Писаренко розбиралася.

У Вікторії вдома батареї майже всюди холодні. У будинку на столичній Борщагівці опалення з'явилося лише кілька днів тому. Та й то не в усіх кімнатах.

А це труба у ванній, і вона абсолютно холодна. Здається, із початку сезону, тут не було жодного тепла. Мешканці скаржилися до ЖЕКу. З Вікторією там говорити відмовилися.

"За що приходять рахунки? Я заплатила 600 гривень за жовтень за тепло, якого взагалі не було", - каже киянка.

Будинок звели у 1980-х, згодом добудували кілька під'їздів. Система теплопостачання залишилася стара. Через це у мешканців добудованих під'їздів тепла майже ніколи не буває.

"Тиждень не було опалення. Рили-рили, копали оце, ну але вони ледь теплі", - розповідає Ірина.

"Пів квартири було, пів - ні. Звонили, жалувались. І нічого!", - обурюється Леонід.

У "Київтеплоенерго" переконують: цей будинок до системи опалення підключили. Схоже, тепла нема через проблеми мережі самого будинку. Труби тут старі, за місяць залатали 10 проривів. По всьому місту вже за два місяці - дві тисячі аварій. Але комунікації поступово оновлюють.

А це Харків, мікрорайон Олексіївка. Тут від жовтня мешканці скаржаться: опалювальний сезон почався з перебоями.

"Ну може, десь тиждень з'явилося. Але воно з перемінним успіхом, то включають, то вимикають", - розповідає харків'янка Олена Троценко.

У будинку неподалік - на вулиці Тоболській - у квартирах теж холодно.

"Градусів 10, може, менше. Опалюємося електроприладами, але у нас проводка не придатна для цього, вирубається постійно світло", - скаржиться Олександр.

"Такого не було ніколи, щоб я в одязі спала, холодні батареї", -каже Світлана.

Чи є гроші на заміну старих труб у Харківських тепломереж - нам коментувати відмовилися. У Нафтогазі пояснюють, труби лежать у землі до 40 років, їх треба оновлювати.

"Вартість заміни цих ділянок велика. Десь приблизно кілометр 530-ої труби буде плюс-мінус з асфальтуванням десь 50 млн гривень", - пояснює технічний директор ТОВ "Нафтогаз Тепло" Федір Шевченко.

Експерти кажуть: коштів на ремонт не мають через багаторічні борги. Люди за опалення почасти не платять.

"У листопаді місяці рівень розрахунку населення за газ впав на половину приблизно. Спочатку протягнуть ноги постачальники послуг, а потім і самі послуги", - переконаний експерт з енергетики Дмитро Марунич.

У Смілі на Черкащині останніми роками опалювальний сезон стартував із запізненням і під протести місцевих жителів. Підприємство "Смілакомунтеплоенерго" Нафтогазу і досі винне. Але борг уже не критичний. Тому тепло цього року таки увімкнули. У переліку боржників і досі є понад три десятки теплопідприємств по всій країні. З липня у Верховній Раді лежить законопроєкт про цілковите списання боргів, зокрема і споживачів перед теплокомуненерго - це близько 40 мільярдів гривень.

"Це означає, що за поставлений газ, котрий був фізично спожитий, за послуги, які були надані, платити не треба. Це рве платіжну дисципліну. На мою думку, так робити не можна", - вважає виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

"Місцевій владі - бо це їхня компетенція - треба шукати компромісу з Нафтогазом, шукати гроші і бодай частково сплатити за газ", - наголошує експерт з енергетики.

Право формувати ціну на тепло уряд хоче забрати у Нацкомісії з регулювання енергетики і віддати місцевій владі. Там більше знають про стан мереж, потреби на ремонт і утримання теплокомуненерго. Законопроєкт нині на розгляді у парламенті. В основі цін на тепло - вартість газу. А вона зросла на чверть від жовтня.

Коштує газ для побутового споживача зараз від 6 і майже до 9 гривень за кубометр. Найвища ціна у "Запоріжгаззбут" - 8 гривень 96 копійок, а найдешевше газ споживачам продає "Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія" - 6 грн 38 коп. за кубометр. Експерти припускають, ціни зростатимуть і далі - на 10% уже до кінця грудня.

Марія Писаренко, Оксана Нечипоренко, Богдан Танасійчук, Ігор Костюк, "5 канал".

Источник материала
Поделиться сюжетом