Дипломата з Ірану судитимуть у Бельгії через підозру в тероризмі: чому ця справа беспрецедентна
Дипломата з Ірану судитимуть у Бельгії через підозру в тероризмі: чому ця справа беспрецедентна

Дипломата з Ірану судитимуть у Бельгії через підозру в тероризмі: чому ця справа беспрецедентна

У п'ятницю, 27 листопада, у бельгійському Антверпені відбудеться суд у справі про звинувачення чотирьох іранців, серед яких дипломат Ассадолу Ассаді. Їх звинувачують у ймовірному замаху на вбивство та тероризмі.

Про це пишуть Reuters й BBC.

Ассадолу Асаді до затримання був третім радником посольства Ірану у Відні. Згідно із повідомленнями, бельгійська прокуратура звинуватила віденського дипломата та трьох інших іранців, серед яких одна жінка, у плануванні нападу на акцію "Національної ради опору Ірану" в 2018 році, яка базується в Парижі. Тоді було анонсовано, що з промовою має виступити Руді Джуліані, адвокат очільника Білого дому Дональда Трампа.

Так, на думку бельгійської влади, Асаді особисто перевозив потужну вибухівку з Тегерана до Відня комерційним рейсом, а потім поїхав до Люксембургу, щоб передати її співучасникам у місцевій піцерії.

Правоохоронні органи заарештували Ассадолу, коли він мав намір перетнути територію Німеччини через Австрію. Його передали Бельгії. Інших іранців арештували у день "нападу", коли вони їхали до події. У них, кажуть, знайшли вибуховий пристрій.

Французькі чиновники заявили, що Асаді буцімто керував розвідкою на півдні Європи і діяв за наказом Тегерану. Втім, Іран заперечує причетність. У Тегерані заявляють, що подібні звинувачення мають на меті зіпсувати відносинам між ЄС та Іраном.

До слова, це перший в судовій практиці Європейського союзу розгляд, в межах якого в тероризмі звинувачують іранського посадовця. Якщо іранців засудять, їм загрожує від 5 до 20 років в'язниці за звинуваченням у "замаху на терористичне вбивство та участі в діяльності терористичної групи".

"Це перший випадок в сучасній історії Європи, коли дипломат будь-якої країни переслідується за безпосередню участь у змові тероризму", - сказав Фарзін Хашемі, чиновник Комітету з закордонних справ Національної ради опору Іран.

Автор:
Анастасія Курило
Источник материала
loader
loader