У Дніпро запустили понад 3 тони риби та очистили дно – відео
У Дніпро запустили понад 3 тони риби та очистили дно – відео

У Дніпро запустили понад 3 тони риби та очистили дно – відео

У столиці відбулася акція "Дамо Дніпру нове життя". У річку запустили понад 3 тони товстолобиків, коропів та білих амурів. Перед зарибленням дно Дніпра очистили підводні мисливці. Як усе було, бачив кореспондент "5 каналу"Олександр Таран.

Підводні мисливці один за одним пірнають у Дніпро. Вони чистять річку перед зарибленням. Виринають зі знахідками.

"Сміття, пляшки різні, банки, склянки. Сьогодні автомат знайшли, минулого разу гранату", – розповідає Юрій, підводний мисливець.

Кілька разів на рік небайдужі кияни влаштовують акцію "Дамо Дніпру нове життя". Чистять дно річки, а ще прибирають сміття на березі.

"Це планова акція з очищення водойми. Чистимо берегову лінію і під водою. Частка по раз 5 на рік. Починаємо з весни, підготувати пляж, що б можна було безпечно пускати дітей відпочивати", – каже Олександр Акула, президент ГО "Підводне братство".

"Взагалі-то важливо дбати про навколишнє середовище, про людей, які навколо тебе, не забувати, якщо ти залишиш сміття, то наступна людина прийде і побачить, буде зла така, знервована", – каже Володимир, учасник акції.

Згодом приїздить вантажівка з трьома тоннами риби. Люди з обох боків беруться за чорний брезент, по якому випускають у воду товстолобиків, коропів та білих амурів.

З цікавістю за процесом зариблення спостерігають діти.

"Я побачив зариблення. Мені хотілося б ще сюди прийти, щоб брали участь в цій акції", – каже Ярослав, учасник акції.

Зазвичай Дніпро зариблюють двічі на рік. Щоб закупити три тонни мальків, небайдужі кияни зібрали більше 90 тисяч гривень.

"Без зариблення років 20-30 і риби вже не буде у нашому Дніпрі. Зариблювати треба обов'язково, чим більше тим краще, інакше Дніпро не виживе", – говорить Олексій, учасник акції.

Товстолобиків, коропів та білих амурів у Дніпро запускають не просто так, розповідає керівник рибоохоронного патруля.

"Білий амур і товстолоб є природними біоміліораторами, які покращують екосистеми водойм. Це риба дворічка, їй два роки. Звісно товстолоб при дуже сприятливих умовах виростає до дуже великих розмірів, понад 25 кілограм одна особина, тому буде рости, фільтрувати воду", – каже Володимир Мухін, керівник Київського рибоохоронного патруля.

Після того, як товстолобів, коропів та білих амурів запустили у водойму, її ще тиждень посилено контролюватиме і захищатиме від браконьєрів рибоохоронний патруль.

Олександр Таран, Валентин Стрєльцов, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом