19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вбивство журналіста-майданівця Сергієнка: останнього підозрюваного випустили із СІЗО – сюжет
Вбивство журналіста-майданівця Сергієнка: останнього підозрюваного випустили із СІЗО – сюжет

Вбивство журналіста-майданівця Сергієнка: останнього підозрюваного випустили із СІЗО – сюжет

Останнього підозрюваного у вбивстві журналіста - майданівця Василя Сергієнка суд відпустив під домашній арешт. 6 років тому на Черкащині чоловіка викрали з дому і закатували у лісі. Через рік розслідування правоохоронці затримали 6-х підозрюваних, суди над ними триває досі. Зараз черкащани прийшли до дверей СІЗО, щоби не дозволити останнього підсудному вийти з-під варти. Далі – журналістка "5 каналу" Яна Лимаренко розповість.

З восьмої ранку біля Черкаського СІЗО збираються місцеві: щоби не допустити звільнення з-під варти Володимира Воронкова – одного з підозрюваних у вбивстві журналіста Василя Сергієнка. Корсунський суд змінив йому запобіжний захід на домашній арешт.

"Протягом останніх 5 років ми не пропустили жодного судового засідання, і весь цей час ми спостерігали некомпетентність судової системи, як третьої гілки влади в Україні. У нас є вбивці, які нанесли 20 ножових поранень, які викрали людину, які катували людину, вони визнали, що вони вбивали, а їх по черзі випускають", – каже мешканець Черкас Дмитро Кухарчук.

Володимир Воронков – останній із 6-ти підозрюваних, який досі ще був за ґратами. Решту Городищенський суд протягом останнього року відпустив під домашній арешт – каже друг убитого журналіста Олег Собченко. 

Підозрює: це крок до виправдання, і тепер іще важче буде довести провину замовника. Місцеві активісти у замовленні вбивства звинувачували місцевого бізнесмена і колишнього нардепа Геннадія Бобова. Та його причетність до злочину – не довели.

"Нівелює, фактично розвалює справу. Це руйнує можливість співпраці зі слідством, бо слідство ще триває у цій справі, бо по замовнику справа триває, і якщо суди створюють комфортні умови для утримання підсудних – відповідно їм немає ніякого сенсу іти на співробітництво зі слідством", – каже друг убитого журналіста Олег Собченко.

Журналіст і активіст Майдану Василь Сергієнко писав та відкрито говорив про місцеві корупційні схеми й незаконний бізнес. 6 років тому його викрали з двору власного будинку, а вже наступного дня його тіло знайшли у лісі зі слідами тортур.

Владислав Пустовгар, який на той час був чільником обласної міліції, каже: доказів для ув’язнення підозрюваних більше ніж достатньо.

"Там є фото із магазину,де він разом із іншою особою купують засоби ,а саме відра мотузки лопати за кілька днів до здійснення злочину", – зазначив Пустовар.

Потім правоохоронці провели слідчий експеримент. Тоді Володимир Воронков, якого сьогодні відпускають під домашній арешт, зізнався у вбивстві Сергієнка разом з іншими підсудними.

За 6 років – справу розглядали 12 колегій суддів у різних містах, але з різних причин розгляди припиняли. Зараз засідання тривають у Городищі на Черкащині. І це перший суд, який почав відпускати підозрюваних під домашній арешт.

Прокурорка не бачить причин для зміни запобіжного заходу і клопотала, щоби підозрюваному продовжили тримання під вартою, як попередні 5 років.

"Вчора була лише вступна і резолютивна частина і тобто безпосередньо чим мотивує рішення – нам не відомо. Будь-яких нових підстав під час розгляду сторона обвинувачення не почула, ну будем читати рішення", – заявила Вікторія Дидич.

А от адвокат підозрюваного, який приїхав забрати свого клієнта, не бачить причин тримати Воронкова заґратованим.

"Ризики того, що він буде перешкоджати або будь що ще – сторона обвинувачення не змогла довести відповідними доказами", – переконує адвокат Володимир Романченко.

Тільки-но відчиняються двері СІЗО – активісти кидаються не випускати підсудного. Їм перешкоджає поліція.

Але врешті підозрюваний сідає в автівку до адвоката і їде. Прокуратура – оскаржуватиме рішення Городищенського суду. 

Цього року померла мати Василя Сергієнка, так і не дочекалася загратування убивць сина. Продовжує ходити на всі судові засідання дружина Валентина, яка ще сподівається на справедливе покарання для злочинців.

Яна Лимаренко, Вячеслав Ромодан, Черкаси, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом