Із піснею по бездоріжжю: на Одещині священник зняв кліп про розбиту дорогу – що кажуть чиновники
Із піснею по бездоріжжю: на Одещині священник зняв кліп про розбиту дорогу – що кажуть чиновники

Із піснею по бездоріжжю: на Одещині священник зняв кліп про розбиту дорогу – що кажуть чиновники

Із піснею по бездоріжжю. На Одещині місцевий священник зняв кліп на власну пісню про розбиту дорогу. На відео отець показує, як долає десятки кілометрів, щоби дістатися до вірян. Кореспондентка "5-го" Ольга Дунська вирушила в Біляївський район і побачила на власні очі зруйнований шлях. Чому стільки років нехтують сполученням - далі в сюжеті.

Цей відрізок розбитої дороги отець Михайло долає по кілька разів на тиждень. Хотів підбадьорити місцевих, які також щоденно переборюють по 20 кілометрів вибоїн: і написав пісню про бездоріжжя, а згодом – ще й зняв кліп.

Через ями відрізок із Майор до Кагарлика займає удвічі більше часу.

"Вона пряма, без ніяких поворотів, хвилин 15 може б й вистачило всього загалі, але у зв'язку з тим, що доводиться так їхати, це 30-40 кілометрів, якщо в об'їзд їхати, але теж у нас дорогами проблема", - каже священник.

Капітального ремонту тут із радянських часів не було.

Ця дорога сполучає не лише кілька сіл, а й віддалені населені пункти з райцентром - Біляївка. Насамперед необхідна вона нині, в умовах пандемії та карантину:

Із райлікарні - додому везе свою родину Олександр Прокопенко. Їздити цією дорогою по величезних ямах доводиться мало не щодня.

"І покришки можна порубать, розрізати, є яма глибиною як півколеса", - розповідає мешканець Біляївського району.

У суху погоду мешканці району об'їжджають полем, але в дощ тут - не проїхати. Потребує капітального ремонту й ще одна дорога - траса з Широкої Балки на Біляївку, сюди веде той самий відрізок, про який співав отець.

"Зійде елементарно, зараз сніг, мороз, її розіб'є повністю, треба капітально", - вважає водій Микола Нігрієнко.

Із закликом відремонтувати сполучення місцеві вже написали петицію до президента. Водночас в обласній службі автодоріг обіцяють відремонтувати дорогу з Широкої Балки на Біляївку наступного року. Тендер на роботи планують проголосити влітку, а поки що - чекають на проєкт.

"Очікувана вартість за проєктом згідно з майбутнім звітом буде близько 600 млн", - зазначив начальник служби автомобільних доріг в Одеській області Дмитро Рибалка.

А от за відрізок дороги, про який співав священник - у службі місцевих автодоріг братися взагалі не планують.

"Щоб вона потрапила ця дорога до переліку потрібні проєктні роботи та затверджена державна експертиза. Ми звертаємось і звертались до кожної місцевої влади: якщо ви хочете дорогу, щоб вона потрапила до переліку, зробіть проєктні роботи", - наголосив директор державного підприємства "Служба місцевих автодоріг" Олег Бахмутов.

На запитання, чому раніше ніхто не почав опікуватися дорогою, місцеві чиновники пояснюють:

"Коли ми об'їжджали ці дороги минулого року в грудні, ця дорога, про яку йде мова не потребувала термінового ремонту. Наразі ця дорога сполученням Камянка-Повстанське вона входить вже до Біляївської ОТГ, це вже проблеми питання ОТГ", - сказала начальниця відділу житлово-комунального господарства Біляївської райдержадміністрації Світлана Зубарєва.

Дорога - відповідальність виключно місцевої служби автомобільних доріг, тож про проєкт або фінансування йтися не може - кажуть в ОТГ.

"Це їхнє майно, їх власність дорога і ніхто їм не повинен ні говорити, вони повинні взяти її і відремонтувати. Ніякого відношення до цієї дороги ми не маємо", - заявив голова Біляївської ОТГ Михайло Бухтіяров.

Тож поки чиновники відхрещуються від розбитих сільських доріг, священник укотре долає вибоїстий шлях на хрестини, похорон або весілля.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеська область, "5 канал".

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны