У Росії призначили організатора знеструмлення Криму і засудили до 19 років колонії
У Росії призначили організатора знеструмлення Криму і засудили до 19 років колонії

У Росії призначили організатора знеструмлення Криму і засудили до 19 років колонії

19 років суворого режиму присудив підконтрольний Росії Верховний суд Криму бізнесмену кримського-татарського походження Ленура Іслямова, якого звинуватили в організації підриву опор ЛЕП на півдні України і знеструмленні анексованого півострова в 2015 році.

Про це повідомляє видання "Інтерфакс".

Щоправда вирок був заочним, адже чоловік оголошений в Росії в розшук. Рішення суду повністю задовольняло вимоги російського прокурора. "Остаточно призначити Іслямовапокарання у вигляді 19 років позбавлення волі з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з виступом в ЗМІ на термін 2 роки і обмеженням свободи на термін 1 рік", - оголосила рішення суддя.

Росіяни Іслямова звинувачували за трьома статтями КК РФ: п. "А, б" ч.2 ст.281 (диверсія, вчинена організованою групою і призвела до тяжких наслідків), ч.1 ст.208 (організація незаконного збройного формування) і ч.2 ст .280.1 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності з використанням ЗМІ або інформаційно-телекомунікаційних мереж, в тому числі в інтернеті).

Адвокат Іслямова Микола Полозов вважає справу політично мотивованою і вимагав винести виправдувальний вирок, також просив суд відмовити в задоволенні заявлених цивільних позовів на загальну суму понад 1 млрд рублів. "Сторона захисту вказала в дебатах на недоведеність обвинувачення ні в здійсненні диверсії, ні в створенні батальйону, ні в публічних закликах", - заявляв юрист.

Іслямов - власник кримськотатарського телеканалу ATR, колишній віцепрем'єр Криму, ексвласник кредитної організації (в Росії йому належав "Джаст-банк", у фінустанови восени 2015 року відкликали ліцензію).

У підконтрольному Росією кримському уряді Сергія Аксьонова бізнесмен пропрацював два місяці - в квітні-травні 2014 року, крісло віце-прем'єра отримав за квотою меджлісу кримськотатарського народу. Іслямова замінили на Руслана Бальбека, який очолює на той момент опозиційну до меджлісу організацію "Покоління Крим". Бізнесмен виїхав на підконтрольну частину України. 

Російські слідчі називали Іслямова одним з організаторів продовольчої блокади Криму: вони запевняють, що активісти створеної ним організації "Аскер" (в перекладі з тюркського - "воїн / солдат", "військо / армія") у вересні 2015 року перекрили для фур з продуктами дороги на півдні України, провідні на Кримський півострів, і причетним до енергоблокаде Криму:в листопаді 2015 року в Херсонській області України були підірвані опори двох ЛЕП, по яких тоді надходило електрику на півострів. Крим до кінця травня 2016 роки прожив в режимі НС. 

Найбільша енергокомпанія Криму пред'явила Іслямова цивільний позов більш ніж на 1 млрд рублів. Збиток розрахований, виходячи з вартості електроенергії, недовідпущеної споживачам в листопаді-грудні 2015 року, говорилося у відповіді "Крименерго" на інформаційний запит "Інтерфаксу".

Автор:
Надія Роман
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader