У світі все частіше вбивають журналістів у мирних країнах
У світі все частіше вбивають журналістів у мирних країнах

У світі все частіше вбивають журналістів у мирних країнах

Кількість вбитих журналістів під час військових конфліктів продовжує падати, а ось у мирних країнах - все більше стається вбивств. Так, за період з 1 січня по 15 грудня 2020 року були вбиті 53 журналісти. 

Про це йдеться у доповіді організації «Репортери без кордонів» (RSF).

Зазначається, що у 2016 році 58% вбивств журналістівбули у країнах, де тривала війна. Нині цей показник становить лише 32%. Натомість 68% вбивств представників ЗМІ зафіксовані у країнах, які «живуть у мирі».

З усіх журналістів, убитих у зв’язку з їх роботою у 2020 році, 84% були навмисно вбиті в порівнянні з 63% у 2019 році. Зазначається, що у 2020 році лише під час висвітлення акцій протесту було вбито сімох журналістів.

Також вказано, що у 2020 році спостерігалося збільшення на 35% кількості затримань журналісток та збільшення арештів журналістів у чотири рази протягом перших трьох місяців пандемії коронавірусу в усьому світі. Зараз затримано 387 журналістів у зв'язку з їх роботою. Чотирнадцять журналістів, які були заарештовані у зв'язку з висвітленням пандемії, все ще утримуються.

«У світі триває насильство над журналістами. Деякі люди можуть подумати, що журналісти - це просто жертви своєї ризикованої професії, але журналісти все частіше стають жертвами через свої розслідування чи висвітлення делікатних тем. Триває напад на право бути поінформованим, що є правом кожного», - сказав генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Автор:
Надія Роман
Источник материала
loader
loader