5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
З 1 січня українців можуть залишити без газу: кого відключать та скільки доведеться заплатити
З 1 січня українців можуть залишити без газу: кого відключать та скільки доведеться заплатити

З 1 січня українців можуть залишити без газу: кого відключать та скільки доведеться заплатити

З 1 січня 2021 року за законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» квартири без індивідуальних приладів обліку газу зобов'язані відключити від газопостачання. Що робити тим у кого його не має та скільки доведеться сплачувати за користування газом розповіло керівництво НАФТОГАЗ.

Про встановлення лічильників на газ українці були проінформовані в липні 2011 року, коли набрав чинності закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Встановлення лічильників

Відповідно до прийнятого закону встановлення лічильників відбувалося в декілька етапів.

До 1 січня 2012 року лічильники газу повинні були встановити ті, хто використовує найбільшу кількість газу – це опалення, газова плита, підігрів води.

Інші новини України й світу читайте в нашому Viber!

До 1 січня 2016 року був встановлений термін для споживачів, що використовують газ лише для підігрівання води та приготування їжі.

А користувачі, що споживають газ лише для газової плити та для приготування їжі повинні були встановити лічильники до 1 січня 2018 року.

Та проаналізувавши ситуацію та статистику встановлення індивідуальних приладів обліку газу, уряд продовжив цей термін ще на три роки, тобто до 1 січня 2021 року.

Загалом в Україні налічують близько 2,3 мільйона родин, що не встановили індивідуальні лічильники газу, а це приблизно 7 мільйонів українців загалом.

Що буде з 1 січня 2021 року

Актуальні новини в нашому Telegram

У профільному міністерстві зазначили, що таку кількість споживачів не будуть залишати без газу і більш за все, що термін встановлення лічильників буде знову подовжено. Тобто газ буде, та платити за нього доведеться більше.

Всіх споживачів газу, що не мають встановлених лічильників, можуть перевести на граничні норми споживання. Дану інформацію підтвердив і «НАФТОГАЗ».

«Споживачам доведеться платити більше. Якщо зараз сплачують за прописаною кількістю людей у квартирі за нормою 3,28 кубометра на людину, то з січня буде – 9,8 кубометра за людину. Якщо у вас лише газова плита, то з 189,7 гривні сума сплати становитиме 644,1 гривні», - прокоментував НАФТОГАЗ.

Спеціалісти стверджують, що лічильники доведеться встановити кожному і цього уникнути не вдасться.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що новорічним подарунком для кримчан стане безперервна подача води в будинках.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом