У Білорусі в новому році відновилися акції протесту
У Білорусі в новому році відновилися акції протесту

У Білорусі в новому році відновилися акції протесту

У білоруській столиці Мінську в неділю, 3 січня, відновилися традиційні акції протесту проти результатів президентських виборів, що відбулися торік у серпні.

Акції мають локальний характер і відбуваються в дворах будинків, повідомляє агенція "Інтерфакс-Захід" з посиланням на очевидців.

Протестувальники з біло-червоно-білою символікою рухаються невеликими колонами у своїх районах, вигукуючи гасла: "Живе Білорусь!", "Не забудемо, не пробачимо!", "Віримо, можемо, переможемо!".

Цього дня відбулася також нечисленна акція протесту біля факультету журналістики Білоруського державного університету в Мінську. Таким чином протестувальники висловили підтримку затриманим журналістам.

Інформації про затримання поки немає. Офіційна представниця ГУВС Мінського міськвиконкому Наталія Ганусевич повідомила, що обстановка у Мінську спокійна.

Раніше повідомлялося, що в період новорічних свят білоруська міліція несе службу в посиленому режимі і готова припиняти акції протесту.

У Білорусі від 9 серпня, коли відбулися президентські вибори, тривають масові протести. Згідно з офіційними результатами виборів, переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який перебував на посаді президента країни останні 26 років. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів і вважає їх сфальсифікованими.

Під час протестів білоруські силовики жорстко поводяться з демонстрантами, затримуючи щотижня сотні людей. Від середини листопада минулого року протестувальники дотримуються тактики локальних акцій у різних районах Мінська та інших міст країни, відмовившись від масштабних зібрань.

У жовтні Євросоюз запровадив санкції щодо 40 чиновників з Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії щодо учасників протестів. До санкційного списку потрапили, зокрема, глава МВС Білорусі та його заступники, а також увесь склад ЦВК. У листопаді ЄС розширив список, включивши до нього Олександра Лукашенка і ще 14 осіб. 17 грудня Рада ЄС схвалила третій пакет санкцій проти режиму Лукашенка - візові та майнові заборони щодо ще 29 фізичних осіб, а також вперше - проти цілої низки підприємств.

Відео Кінець бюрократії: як білоруські мігранти вплинули на хід роботи міграційної служби України

У Білорусі групу осіб звинуватили в тому, що вони завозять з України зброю. Про це повідомив Олександр Лукашенко. Але в українському МЗС його заяву заперечили. Також в Україні від середи білоруси можуть безвиїзно лишатися в межах нашої держави вдвічі довше, ніж громадяни інших країн – 180 днів. Цієї постановою уряд поклав початок кінцю бюрократії в міграційних службах. Детальніше – дивіться далі.  

Кінець бюрократії: як білоруські мігранти вплинули на хід роботи міграційної служби України
ТСН. Тиждень
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Источник материала
loader
loader