"Українською, будь ласка" – чи готові заклади до обслуговування державною мовою та що про це думають українці
"Українською, будь ласка" – чи готові заклади до обслуговування державною мовою та що про це думають українці

"Українською, будь ласка" – чи готові заклади до обслуговування державною мовою та що про це думають українці

Українською, будь ласка! Від 16 січня набуває чинності чергова норма закону про мову, а саме – перехід сфери обслуговування на державну. Відтоді у ресторанах, кафе, магазинах, маршрутках, СПА-центрах, дитячих гуртках вас мають обслуговувати українською. У разі виявлених порушень закону потрібно звертатися до уповноваженого із захисту державної мови. За порушення суб'єктами господарювання відповідних норм передбачені штрафи. Яка нині ситуація з переходом на українську мову в обслуговуванні та як сприймають громадяни імплементацію норми закону – знає журналістка "5 каналу" Олена Рибінська.

Стаття закону набере чинності за кілька днів, а наш експеримент у кількох магазинах столиці вже підтвердив: клієнтів обслуговують українською. Так само державною були написані меню і цінники. А ось харків'янину Вадиму кілька років тому не щастило чути солов'їну в місцевих ятках.

"Були моменти коли мене не розуміли коли ти оцту чи цукру хотів купити і тобі кажуть "Что", – каже Вадим Поздняков.

Вадим кілька разів намагався перейти на українську. І попри зросійщене оточення не відступив. А рік тому заснував проєкт "Мова.Харків" задля захисту української та допомоги таким, як і він, містянам. Нині, ще до набуття чинності норми закону, активісти почали інспектувати сферу освіти, медіа та аналізувати мовну ситуацію в місті.

"Зробили інтерактивну мапу закладів де лояльні до україномовних клієнтів Раніше зустріти хіба в Макдональдсі, закладах кількох, вже багато де можна почути українську зі старту. Вивіски українізувати почали і меню, порівнюючи рік тому – прогрес пішов", – розповідає Вадим Поздняков.

Прогрес фіксують і в ініціативі "Навчай українською". Координаторка Наталка Федечко зазначає – впродовж останніх трьох місяців волонтерської роботи провели 21-денний конкурс для закладів позашкільної освіти, які захотіли перейти на українську мову викладання. У результаті до ініціативи долучилися 50 гуртків і навіть ті секції та викладачі, які не брали участі у конкурсі.

"До початку челенджу "Навчай українською" виявили, що у 5 містах з 300 гуртків лише 16% викладають українською мовою. Але чимало гуртків, від батьків волонтерів знаємо, не брали активної участі але вирішили перейти з 1 січня на українську мову викладання", – каже координаторка ініціативи "Навчай українською" Наталка Федечко.

Вже від 16 січня обслуговування у супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав'ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці – має бути українською. Виняток – прохання клієнта на персональне обслуговування іншою мовою.

"Немає підстав щоб агресивно відноситися до іншої мови, це справа кожної людини як спілкуватися. Чим більше послуговуватися українською, більше об'єднана країна. Перебувати в українському інформаційно-культурному контексті, а не руського міра", – розповідає співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда.

Почули російську на вулицях – штраф, усіх покарає мовний патруль. Такі міфи про Україну активно поширювали ЗМІ країни-агресорки та проросійські сили у нашій державі. Мовний омбудсмен роз'яснює – штрафи у сфері послуг будуть, але лише в разі повторного порушення впродовж одного року. Сума становитиме від п'яти до майже семи тисяч гривень. Приватне життя громадян – лишається особистою справою.

"Півтора року – для того, щоб сфера обслуговування підготувалася до цієї дати, як і до багатьох інших дат, які будуть імплементовані або будуть імплементовані і в інших сферах. Це якраз про те, як українці є законослухняними, наскільки бізнес є гнучким, наскільки державна влада і органи місцевого самоврядування ефективні і взаємодіють із громадськими інституціями і готові доводити ті чи інші позиції, які є життєво важливими", – зазначив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" парламент ухвалив навесні 2019-го, чинності набув уже 16 липня того самого року. Щодо подальших новацій – улітку стане обов'язковим екзамен з української задля отримання громадянства або посад в органах влади, також цьогоріч державна мова стане обов'язковою для кіно, театрів, музеїв, а видавці мають друкувати не менше половини книжок українською.

Олена Рибінська, Микола Довгий, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом