Для порушників мовного закону підготували штрафи: скільки і за що платитимуть підприємці
Для порушників мовного закону підготували штрафи: скільки і за що платитимуть підприємці

Для порушників мовного закону підготували штрафи: скільки і за що платитимуть підприємці

Штрафи можливі для злісних порушників мовних законів, які після надісланої їм рекомендації і вимоги не виправили ситуацію. Про це у ток-шоу "Велика політика" на "5 каналі" заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він пояснив, що підприємці повинні будуть виправити ситуацію після першого зафіксованого і задокументованого порушення мовного закону, а також надісланого їм попередження і рекомендації.

"Це означає, що повинен з'явитися наказ, відповідно до якого треба довести до персоналу важливість виконання мовного закону. Якщо протягом року трапляється такий другий факт, то ми знову надсилаємо аналогічного характеру документи і протокол про сплату штрафу. Ці протоколи можуть бути оскаржені в суді, але цей штраф – це удар не тільки по гаманцю підприємця, але і по репутації", – розповів уповноважений із захисту державної мови.

Попередньо, штрафи за відмову обслуговувати державною мовою у сфері торгівлі та надання послуг буде складати від 5 100 до 6 800 грн.

Тарас Кремінь зауважив, що у секретаріаті уповноваженого по штату має бути 50 осіб на всю країну.

"Це означає, що ми протягом року повинні ще добрати представників уповноваженого для кожного з регіонів. Треба знайти для них необхідні можливості. Тому сьогодні ми покладаємося на тих громадських активістів і на небайдужих громадян України, які фіксують такі порушення і надсилають їх на нашу адресу", – підсумував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що від 16 січня 2021 року українська мова стає мовою обслуговування споживачів у нашій країні.

Источник материала
Поделиться сюжетом