19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Європейський суд виніс перше рішення у справі України проти РФ про систематичні порушення прав людини в Криму
Європейський суд виніс перше рішення у справі України проти РФ про систематичні порушення прав людини в Криму

Європейський суд виніс перше рішення у справі України проти РФ про систематичні порушення прав людини в Криму

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав частково прийнятною скаргу України проти РФ про систематичні порушення прав людини в окупованому Криму. Вирок буде на пізнішому етапі.

Про це повідомляє пресслужба суду.

"Російський уряд не оскаржував твердження про те, що російські військові в Криму перевершували українські війська. Російський уряд жодним чином не виправдав такого збільшення російської військової присутності у Криму. Більше того, всупереч аргументам російського уряду, український уряд надав дуже детальну інформацію, хронологічну та конкретну інформацію, а також достатні докази, що свідчать про активну участь Росії у процесі іммобілізації українських сил. Звіт українського уряду залишався незмінним протягом усього провадження у справі", - сказано в рішенні суду.

Міністр юстиції України Денис Малюська назвав рішення ЄСПЧ "потужним юридичним ударом по міфології, що використовує Росію в гібридній війні".

Перша проміжна перемога у серії справ України проти Росії у Європейському суді з прав людини. Сьогодні ЄСПЛ оголосив рішення, яким визнав прийнятною справу Україна проти Росії (щодо Криму) та перейшов до розгляду справи по суті... p.s. ЄСПЛ підтвердив, що РФ мала ефективний контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого "референдуму", - написав Малюська.

Соєю чергою заступник міністра юстиції, уповноважений з питань ЄСПЛ і Мін'юсті Іван Ліщина повідомив, що суд під час ухвалення рішення взяв до уваги, зокрема, розмір і чисельність збільшеної російської військової присутності в Криму від січня до березня 2014 років без згоди української влади.

"Він (суд) також вважав версію уряду України послідовною протягом усього судового розгляду: вони надали детальну і конкретну інформацію, підкріплену достатніми аргументами, щоб довести, що російські війська не були пасивними спостерігачами, а брали активну участь в передбачуваних подіях... Було встановлено, що факти, на які поскаржився український уряд, підпадають під ''юрисдикцію'' Росії на підставі ефективного контролю, який вона здійснила на той момент над Кримом", - написав він у Facebook.

Оновлюється...

Автор:
Анастасія Курило
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны