Перша місія оновленої космічної "вантажівки" Dragon завершена: апарат успішно приводнився
Перша місія оновленої космічної "вантажівки" Dragon завершена: апарат успішно приводнився

Перша місія оновленої космічної "вантажівки" Dragon завершена: апарат успішно приводнився

Проти ночі на 14 січня вантажний космічний корабель Dragon, запущений на початку грудня до Міжнародної космічної станції (МКС), повернувся на Землю.

Про це повідомляє власниця апарату компанії SpaceX.

Корабель відстикувався від МКС 12 січня, після низки маневрів зійшов з орбіти, увійшов в атмосферу і м'яко приводнився в Атлантичному океані, недалеко від узбережжя Флориди, за допомогою парашутів.

Splashdown of Dragon confirmed, completing SpaceX’s 21st @Space_Station resupply mission and the first return of a cargo resupply spacecraft off the coast of Florida

— SpaceX (@SpaceX) January 14, 2021

Як і передбачалося, корабель повернувся на Землю в передбачений час і з понад 2,3 тоннами різного вантажу, серед яких і матеріали проведених на станції наукових експериментів, повідомили в NASA. Зокрема, мова йде про експеримент з вивчення впливу невагомості на серцеві тканини на прикладі штучних тканин, створених за допомогою 3D-друку, і експерименті на живих мишах з вивчення впливу космічних польотів на очні вени, артерії і сітківку. Незабаром після повернення корабля матеріали експериментів були доставлені в Космічний центр Кеннеді у Флориді для подальшого вивчення.

Це була перша місія, в якій використовувався істотно оновлений вантажний корабель Dragon. Він був створений на основі пілотованого корабля Crew Dragon, який, в свою чергу, базується на вантажному Dragon першого покоління, але істотно відрізняється від прабатька. Наразі Dragon є єдиним багаторазовим вантажним космічним кораблем в світі, який може використовуватися як для доставки, так і для повернення вантажів з орбіти.

Запуск наступного вантажного корабля Dragon до МКС запланований на травень 2021 року. 

Відео SpaceX і NASA запустили вантажний корабель "Cargo Dragon" до міжнародної космічної станції

Новий прорив SpaceX. Вантажний корабель Cargo Dragon вилетів до міжнародної космічної станції. Приватний апарат здатен доправити на 20% більше вантажу, аніж його попередники. Запуск пройшов у співпраці з НАСА. Апарат вивела на орбіту ракета Falcon 9. Пуск відбувався з космодрому на мисі Канаверал у США.  

ТСН. 12:00
  • Facebook 3
  • Twitter 1
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Надія Роман
Источник материала
Поделиться сюжетом