Після 6 років ремонту: відкриття драмтеатру знову відклали в Черкасах – сюжет
Після 6 років ремонту: відкриття драмтеатру знову відклали в Черкасах – сюжет

Після 6 років ремонту: відкриття драмтеатру знову відклали в Черкасах – сюжет

Шість років у Черкасах чекають на відкриття театру. У 2015-му будівля згоріла. Тоді займання трапилося у глядацькій залі, причину пожежі досі не назвали. 200 мільйонів гривень на відбудову виділяли з Державного фонду регіонального розвитку, обласного та міського бюджетів. Відкриття анонсували останні кілька років, востаннє місяць тому, але його знову не сталося. Більше про це знає журналістка "5 каналу" Яна Лимаренко. 

Дим і полум'я з вікон та даху – так горів черкаський театр 6 років тому. Майже три сотні пожежників упродовж години гасили вогонь. Адміністративні приміщення та техніку на сцені врятувала пожежна завіса, а от три поверхи глядацької зали і передня частина театру вигоріли вщент.

Завали розібрали, але ремонт не починали довго через брак фінансування. Півтора року театр стояв без даху та розмокав від дощів і снігу.

За 6 років і 200 мільйонів гривень тут відбудували глядацьку залу, сцену, фасад і площу біля театру. Закупили найкраще світло в Україні та сучасний звук.

Відкриття планували ще три роки тому, але ремонт затягнувся. Не змогли цього зробити і місяць тому.

Працівники театру запевняють – відкривати зали поки що не можна. Бракує техніки, а найголовніше – потребує заміни сценічний механізм.

Конструкції, які рухають сцену й декорації, стали небезпечними вже давно, ще до пожежі – каже головний інженер Анатолій Кучеренко. У будь-який момент софіти чи завіса могли впасти на акторів.

"Не можна було сказати, що в аварійному стані не можна робити, тому ми так хитро писали, що знаходиться на межі відмови в роботі. І це давало нам право працювати на цих лебідці", – розповів головний інженер Анатолій Кучеренко.

Коли театр почали відновлювати, у кошторис внесли і заміну зношених лебідок – тельферів. Їхня вартість – 25 мільйонів гривень. Про те, що їх негайно слід міняти, є кілька висновків експертів.

Дату відкриття театру знову відклали, бо тут іще тривають перевірки, кажуть у департаменті будівництва Черкаської ОДА. Чиновники заміни сценічних конструкцій і техніки не обіцяють, бо цього не було у кошторисі. А частину 50-річних лебідок уже і так поремонтували.

"При виїзді експертів і проектантів було скориговано проект, відповідно до якого. Були замінені троси, електропостачання, тобто ті лебідки, які знаходяться в хорошому стані – вони не були замінені", – сказала директорка департаменту будівництва черкаської ОДА Юлія Шевченко.

Відкривати театр планують без оновлення системи лебідок, їх можна буде придбати після введення в експлуатацію, кажуть чиновники. Остаточне відкриття черкаського театру запланували на кінець лютого.

Натомість працівники театру переконані: після відкриття грошей на необхідну техніку їм більше не дадуть, і просять допомоги зараз.

Яна Лимаренко, Вячеслав Ромодан, Чекраси, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом