На лижі в Карпати: Архівні зйомки засніженої Ворохти у 1930-х
На лижі в Карпати: Архівні зйомки засніженої Ворохти у 1930-х

На лижі в Карпати: Архівні зйомки засніженої Ворохти у 1930-х

Хоча згадки про перші лижі можна знайти ще в середні віки, прототип сучасного гірського спорядження з’явився тільки в XIX столітті. Техніка вдосконалювалась з кожним роком і уже на початку ХХ століття лижі стали не тільки побутовим знаряддям (їх вчасто використовували лісничі та мисливці), а й повноцінною зимовою розвагою.

Мода на лижі прийшла зі Скандинавії та альпійських країн. У міжвоєнний період тренд перебрала Польща і гірські курорти стали популярним туристичним місцем не тільки для літнього відпочинку, а й для зимового. У 1936 році в Польщі встановили перший підйомник, а лижників на той час уже було кілька тисяч. З’явився навіть спеціальний поїзд, який курсував між 10 гірськолижними курортами (у маршруті був Львів, Ворохта і Славське).

З туристичних розваг аристократії лижі переросли у повноцінний вид спорту, який ставав все популярнішим і серед простого населення – з'явились тематичні журнали, відкривались спортивні клуби.  

Ось знімки лижників у Ворохті у 1930-х, опубліковані у відкритому оцифрованому фотоархіві Генріка Поддемського (фото зроблені у період з 1937 по 1939 роки).

Дивіться також:

Взгляд изнутри: Человек вторгается в природу Карпат на выставке Synchrodogs.

Появилось приложение, которое помогает очистить Карпаты от мусора.

Карпати
Ворохта
Лижі
Источник материала
Поделиться сюжетом