У Києві в останню путь провели українську художницю-шістдесятницю Семикіну
У Києві в останню путь провели українську художницю-шістдесятницю Семикіну

У Києві в останню путь провели українську художницю-шістдесятницю Семикіну

В останню путь провели видатну українську художницю-шістдесятницю, живописницю та майстриню декоративного мистецтва Людмилу Семикіну. Церемонію прощання влаштували у Володимирському соборі в Києві, повідомляє "5 канал".

Так, віддати шану мисткині прийшли рідні та близькі, її учні, а також пересічні містяни. Людмила Семикіна померла у вівторок на 96-му році життя.

Вона була однією з тих, хто у 68-му році підписав славнозвісний лист 139-ти діячів української культури на захист українських політв'язнів. Через що була виключена зі спілки художників Української РСР. Поновили її лише за двадцять років з офіційним формулюванням: "За відсутністю факту звинувачення".

У той час мисткиня продовжувала творити. Зокрема, Людмила Семикіна є авторкою знищеного радянською владою вітражу "Шевченко. Мати" у вестибюлі Університету Шевченка у Києві. Образи екранних героїв стрічки Леоніда Осики "Захар Беркут" 1972-го року були створені саме майстринею декоративного мистецтва.

Також донині панно авторства Людмили Семикіної прикрашають станцію столичного метро Почайна, а в Музеї шістдесятництва зберігаються українські строї.

За словами етнолога Оксани Косміної, пані Людмила була фактично такою останньою з цієї когорти художників шістдесятників, ті хто створювали справді елітарну, високу не шароварну культуру у всьому. В описі, монументальному мистецтві і в одязі.


Окрім того, журналістка Уляна Глібчук зауважила, що вона працювала до кінця, була виставка художня, їй було здається 85-ть. І це була просто бомбезна виставка в Українському Домі. Вона всеодно повернулася до живопису. Таких людей зараз немає, це відійшла людина-епоха.

Як раніше повідомляв "5 ua", український актор Олег Модзелевський помер від ускладнень, спричинених COVID-19.

Источник материала
Поделиться сюжетом