Закон про мову вже в дії: що варто знати
Закон про мову вже в дії: що варто знати

Закон про мову вже в дії: що варто знати

Вже від сьогодні всі сфери обслуговування повинні перейти та обслуговувати клієнтів українською мовою, якщо бізнес не виконуватиме цю норму закону, то люди можуть подати скаргу та відстоювати свої права. Повну інформацію стосовно закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» можна прочитати на офіційному сайті Верховної Ради України.

Від 16 січня 2021 року набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який вже давно потрібно було ввести, але всьому свій час і місце.

Вже в дії

Даний законопроєкт передбачає, що всі підприємства, установи та організації усіх форм власності  (державні та приватні) та підприємці мають обслуговувати споживачів, клієнтів виключно українською мовою. Відносно закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» виконавці, продавці та виробники зобов'язані надавати користувачам, споживачам та клієнтам інформацію про свої товари, послуги та роботу тільки державною мовою.

Приєднуйтесь до нашого каналу ViberЧитайте нас в Telegram!

Відтепер українською мовою повинні бути написані інструкції до товарів від українських виробників, цінники на товар, технічні характеристики товару, маркування, меню, афіші, квитки, тощо.

Основна мова в країні

Одночасно з інформацією про товар, яка відтепер повинна подаватися лише українською мовою, може дублюватися і іншими мовами, але поряд.

Основною мовою інформування громадян України відтепер українська мова.

Відтепер всі суб'єкти електронної комерції, що офіційно зареєстровані на території України, зобов'язані надати інформацію своїм користувачам відповідно закону, не є виключенням і предмет електронного договору.

Якщо вам відмовляють в обслуговуванні українською мовою, або ви стали свідком порушення встановлених законодавчих норм, громадяни України зможуть спрямовувати скарги до офісу мовного омбудсмена.

Вразі визнання провини закладом, організацією чи підприємством спочатку буде здійснено лише попередження з вимогою усунути порушення протягом 30 днів, а якщо порушення протягом року повториться знову, то на організацію, заклад чекає штраф від 5100 до 6800 гривень.

Також відтепер кандидати на чиновницькі крісла вимушені будуть складати іспит на знання української мови, в першу чергу це стосуватиметься тих, хто претендує на посаду міністра, голову адміністрації, місцевого голову, прокурора.

Оминули нововведення кандидатів в депутати, вони не складатимуть іспитів з мови.

Раніше сайт новин MY.UA повідомляв, що до президента України звернулися з виконавчого комітету Енергодара з проханням відновити пільговий тариф на електроенергію для людей, що проживають в 30-кілометровій зоні АЕС.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом