Темпи зростання економіки Китаю виявилися найнижчими за 40 років
Темпи зростання економіки Китаю виявилися найнижчими за 40 років

Темпи зростання економіки Китаю виявилися найнижчими за 40 років

Зростання ВВП на тлі пандемії коронавірусу склало всього 2,3%
Фото з відкритих джерел

В останні роки зростання економіки Китаю перевищувало 6% на рік

Темпи зростання економіки Китаю в минулому році виявилися найнижчими за останні понад 40 років: зростання ВВП на тлі пандемії коронавірусу склало всього 2,3%. Такі дані оприлюднило Державне статистичне управління КНР.

Зазначається, що зафіксований минулорічний показник виявився найнижчим з 1976 року, коли економіка Китаю скоротилася на 1,6%. Про це повідомляє South China Morning Post.

Наголошується, що в останні роки зростання економіки Китаю перевищувало 6% на рік.

Водночас Reuters констатувало, що незважаючи на історичне падіння і пов'язані з пандемією коронавірусу складнощі, економіка КНР виявилася «на диво у непоганій формі».

«Саме Китай став єдиною великою економікою в світі, яка уникла спаду під час пандемії і глобальної кризи. Багато в чому це пояснюється зростанням експорту: попит на китайські товари закономірно зростав на тлі збоїв через Covid-19», ‒ повідомляє агенція.

У листопаді 2020 року експерти інституту MERICS констатували, що Європа «критично залежить» від експорту з КНР в 103 категоріях товарів і продуктів. Китай став другим за значимістю торговим партнером ЄС після США. «Європа потребує китайського імпорту в фармацевтичному, хімічному і електронному секторі», ‒ сказано в доповіді.

Стратегічною залежністю аналітики називають ситуацію, при якій країни ЄС імпортує понад 50% будь-якого товару з Китаю.

Опитування
Источник материала
Поделиться сюжетом