Рада хоче заборонити переносити робочі дні через свята
Рада хоче заборонити переносити робочі дні через свята

Рада хоче заборонити переносити робочі дні через свята

Українці іноді працюють по суботах через перенесення робочих днів 
Фото: ua.depositphotos.com

Автори законопроєкту наголошують, що перенесення робочих днів є типовою радянською традицією

У Верховній Раді пропонують заборонити перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації. Відповідний законопроєкт №4597 зареєстрували у парламенті.

Вказано, що кожного року Кабінет міністрів видає відповідні розпорядження про перенесення тих чи інших робочих днів, що є наступними після святкових або неробочих днів, мотивуючи своє рішення створенням сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціональним використанням робочого часу.

Тобто, у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

«Надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі», - зазначають автори документу у пояснювальній записці.

Підкреслюється, що перенесення робочих днів є «типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії».

Також вказано, що перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди - двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним.

«Водночас, перенесення робочих днів подекуди призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними», - сказано у пояснювальній.

Наразі документ опрацьовується у комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Його глава, Галина Третьякова, є одним з авторів документу.

 Читайте також: 
  • Вихідні дні у 2021 році: скільки і коли відпочиватимуть українці
  • Обслуговування лише українською! Мовний омбудсмен Тарас Кремінь про нові правила для бізнесу
  •  
Опитування
Источник материала
loader
loader