Як в умовах пандемії віряни святкують Водохреще – сюжет
Як в умовах пандемії віряни святкують Водохреще – сюжет

Як в умовах пандемії віряни святкують Водохреще – сюжет

З масками та дистанцією. Так цьогоріч віряни святкують Хрещення Господнє або Богоявлення. Цього дня християни згадують, як Ісуса Христа хрестили в річці Йордан. Зранку віряни прийшли до храмів помолитися та освятити воду. Люди вірять, що вона зцілює, надає сил та оберігає від лиха. Як святили воду у храмах Києва, дізнавався журналіст "5 каналу"

Так, з самого ранку на водохреще, під мелодію церковних дзвонів, віряни, з гарним настроєм і посмішками на обличчях, йдуть на богослужіння та освятити воду.

Юлія Ковтун на Водохреще до церкви ходить щороку. З самого ранку прийшла до Михайлівського собору помолитися за мир, добробут, здоров'я та освятити воду.

"Кожен сам для себе має виокремити якусь певну цінність, що для нього є ця освячена вода. Звісно для мене, як для християнки вода є цілющою, в кожній хаті як на мене вона має бути", – розповідає вона.

Напередодні дівчина готувала пісні страви, зокрема кутю, узвар та пампухи. Всією родиною сідали за святковий стіл та співали щедрівок. Юлія защедрувала і нам.

"Ой леліє леліє, на Йордані вода чиста, там купала Ісуса Христа пречиста діва. На Йордані вода чиста там купала Ісуса Христа Пречиста діва", – щедрувала дівчина.

Для киянина Олександра освячення води цього дня вже давно стало традицією. Вірить, що ця вода зцілює, а тому зберігає її весь рік.

"У якихось складних випадках таких життєвих, коли знаєте находить якийсь сумнів у чомусь, пригублюєш її, перед цим помолишся, воно дійсно наче знову наступає така благодать і думки свіжіють, починаєш на світ дивитися якось так ясно", – каже вірянин Олександр.

Історія цього свята пов'язана з хрещенням тридцятирічного Ісуса Христа в річці Йордані Іоаном Хрестителем. Під час хрещення з неба Ісус почув голос Бога-Отця й у вигляді голуба на нього зійшов Святий Дух, а тому це свято має ще одну назву – Богоявлення.

"Велика агіасма – так називають святу воду, яка освячується в день Богоявлення, тобто це дуже велика святиня, вона в церкві використовується впершу чергу для охрещення людей, і сьогодні люди використовують її у життєвих потребах", – ділиться з глядачами Ієромонах Михаїл Карнаух насельник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Цю воду потрібно споживати все ж таки з вірою, якщо людина не вірить в силу, в дію святого духа, що він їй може допомогти через освячену воду, то чуда в нашому житті і не відбудеться.

Святкова літургія на Водохреще відбулася і в Патріаршому соборі Воскресіння Христового української греко-католицької церкви.

"Вода набуває якоїсь сили. Я не знаю чи це правда, але я от наприклад набрала щойно, попила, в принципі смачна ця вода", – каже вірянка Ольга.

Вірянка Олена приїхала до Києва з Львівщини. До церкви прийшла разом із чоловіком та дочкою.

"Ми п'ємо ту воду, житло скроплюємо, помазуємо хворі місця чи часів недуги умиваємося та вода зберігається цілий рік і вона не псується, і має особливу благодать" – розповідає Олена.

Після служби віряни вирушили ходою до Дніпра та освятили воду там.

Олександр Таран, Олексій Іванченков, "5 канал"

 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом