Страва з іменем: філософія стейку Шатобріан
Страва з іменем: філософія стейку Шатобріан

Страва з іменем: філософія стейку Шатобріан

Історія виникнення стейка пов'язана з ім'ям віконта Франсуа-Рене де Шатобріана - відомого французького письменника, "батька романтизму", державного діяча. Він виступав проти Наполеона, давав поради Людовіку XVIII, відмовлявся від співпраці з іншим французьким королем — Луї-Філіпом і виконував таємні доручення матері вигнаного спадкоємця престолу — герцогині Беррійської.

Цікаво, що у радянській країні творчість Шатобріана була оголошена реакційною, його не перевидавали до 1982 року, і роботи Шатобріана були не рекомендовані до вивчення радянським літературознавцям. А про стейк Шатобріан у вбогій радянській кухні не чули і поготів.

Рецепт був створений особистим кухарем Монмірай для віконта Шатобріана. Стейки хитрим чином обсмажувалися і подавалися під соусом з білого вина, цибулі, вершкового масла і лимонного соку. Гарніром слугувала молода картопля, обсмажена в олії до золотистого кольору.

Процес обсмажування стейків тримався Монміраєм у секреті, він досі викликає гарячі суперечки гурманів і любителів кулінарних історій.

Відомо тільки, що для такого стейку використовується м'ясо молодих бичків певних порід (найчастіше Ангус і Герефорд).

Стейк Шатобріан

Інгредієнти

яловичина - 600 г

гриби - 100 г

часник - 2-3 зубчики

оливкова олія - ​​4 ч. л.

коньяк - 2 ч. л.

червоне сухе вино - 100 мл

сіль, перець – за смаком

Покроковий рецепт

Крок 1: м'ясо миємо і добре обсушуємо. Видаляємо зайві плівки і жир.

Крок 2: загортаємо м’ясо  у харчову плівку і прибираємо в холодильник на ніч. Це робиться для того, щоб м'ясо краще тримало форму під час приготування.

Крок 3: після акуратно розгортаємо, солимо і перчимо м’ясо з усіх боків.

Крок 4: на сковороді розігріваємо трохи рослинного масла. На сильному вогні обсмажуємо м'ясо з двох боків до утворення скоринки.

Крок 5: розігріваємо духовку до 230 градусів.

Крок 6: перекладаємо стейки у жароміцну форму і відправляємо в духовку. Запікаємо від 10 до 30 хвилин, в залежності від того, якому ступеню прожарювання ви надаєте перевагу.

Крок 7: готове м'ясо перекладаємо на тарілку і укриваємо фольгою.

Крок 8: на сковороду, в якій обсмажувалося м'ясо, додаємо трохи олії. Викладаємо і обсмажуємо гриб на середньому вогні. Також можна додати трохи часнику.

Крок 9: виливаємо до грибів коньяк і червоне сухе вино. Залишаємо соус на вогні на 3 хвилини.

Крок 10: перед подачею відрізаємо шматочок м'яса і поливаємо соусом.

Автор:
Ірина Денисова
Источник материала
Поделиться сюжетом