Історія виникнення стейка пов'язана з ім'ям віконта Франсуа-Рене де Шатобріана - відомого французького письменника, "батька романтизму", державного діяча. Він виступав проти Наполеона, давав поради Людовіку XVIII, відмовлявся від співпраці з іншим французьким королем — Луї-Філіпом і виконував таємні доручення матері вигнаного спадкоємця престолу — герцогині Беррійської.
Цікаво, що у радянській країні творчість Шатобріана була оголошена реакційною, його не перевидавали до 1982 року, і роботи Шатобріана були не рекомендовані до вивчення радянським літературознавцям. А про стейк Шатобріан у вбогій радянській кухні не чули і поготів.
Рецепт був створений особистим кухарем Монмірай для віконта Шатобріана. Стейки хитрим чином обсмажувалися і подавалися під соусом з білого вина, цибулі, вершкового масла і лимонного соку. Гарніром слугувала молода картопля, обсмажена в олії до золотистого кольору.
Процес обсмажування стейків тримався Монміраєм у секреті, він досі викликає гарячі суперечки гурманів і любителів кулінарних історій.
Відомо тільки, що для такого стейку використовується м'ясо молодих бичків певних порід (найчастіше Ангус і Герефорд).
Стейк Шатобріан
Інгредієнти
яловичина - 600 г
гриби - 100 г
часник - 2-3 зубчики
оливкова олія - 4 ч. л.
коньяк - 2 ч. л.
червоне сухе вино - 100 мл
сіль, перець – за смаком
Покроковий рецепт
Крок 1: м'ясо миємо і добре обсушуємо. Видаляємо зайві плівки і жир.
Крок 2: загортаємо м’ясо у харчову плівку і прибираємо в холодильник на ніч. Це робиться для того, щоб м'ясо краще тримало форму під час приготування.
Крок 3: після акуратно розгортаємо, солимо і перчимо м’ясо з усіх боків.
Крок 4: на сковороді розігріваємо трохи рослинного масла. На сильному вогні обсмажуємо м'ясо з двох боків до утворення скоринки.
Крок 5: розігріваємо духовку до 230 градусів.
Крок 6: перекладаємо стейки у жароміцну форму і відправляємо в духовку. Запікаємо від 10 до 30 хвилин, в залежності від того, якому ступеню прожарювання ви надаєте перевагу.
Крок 7: готове м'ясо перекладаємо на тарілку і укриваємо фольгою.
Крок 8: на сковороду, в якій обсмажувалося м'ясо, додаємо трохи олії. Викладаємо і обсмажуємо гриб на середньому вогні. Також можна додати трохи часнику.
Крок 9: виливаємо до грибів коньяк і червоне сухе вино. Залишаємо соус на вогні на 3 хвилини.
Крок 10: перед подачею відрізаємо шматочок м'яса і поливаємо соусом.
- Автор:
- Ірина Денисова