5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Півдню України цього року знову загрожує посуха
Півдню України цього року знову загрожує посуха

Півдню України цього року знову загрожує посуха

Цього року півдню України знову загрожує посуха. Про це, спираючись на дослідження, заявляють експерти. Тож природа знову кидає виклик — насамперед аграріям. Чи готова держава допомагати.

Не дивлячись на добрий та задовільний стан озимих на більшості українських полів, в тому числі на Одещині, вчені прогнозують черговий посушливий сезон з відповідними наслідками.

Зокрема, ґрунтознавці Одеського університету імені Мечникова виявили ряд проблем. У грудні вони провели дослідження на сільгоспугіддях і з’ясували: земля майже скрізь суха, запаси вологи мінімальні. Тож катастрофічна посуха може повторитися.

«Та волога, яка вкрай необхідна в ранньовесняний період та на початку літа — тобто та продуктивна волога, яка необхідна рослинам для розвитку в період вегетації, її ми можем не отримати», — говорить Андрій Буяновський, науковець університету ім. Мечникова.

Але окрім опадів, кажуть фермери, підводять і чиновники. У травні у розпал посухи у Міністерстві економіки та сільського господарства заявили: держава виділить аграріям безповоротну дотацію до 5 тис грн на 1 га втрачених посівів. Однак цього не сталося.

«Проводились комісії, і все, на цьому все закінчилось. Облдержадміністрація це питання не вирішує», — заявляє Віктор Чулак, керівник фермерського господарства.

Аграрії відмічають, що наразі майже половина господарств півдня Одещини знаходяться на межі банкрутства. В них немає коштів ні на податки, ні на погашення кредитів, ні на насіння.

«Якщо будуть дотації на основі «повернення» — нас це також влаштує, тому що ми будемо працювати, інвестувати в землю, надіятись на гарний урожай», — підкреслює Дмитро Федоров, керівник фермерського господарства.

У місцевій облдержадміністрації на можливість такої підтримки дивляться скептично та радять фермерам переорієнтуватися на вирощування інших культур.

«Якщо брати класичне землеробство, яке, скажемо так, «виорав, посіяв, зібрав», то ми розуміємо, що в нашому регіоні так працювати більше не буде Ми так можемо ще рік-два попрацювати і все закінчиться тим, що більшість господарств збанкрутує, потрібно робити диверсифікацію», — заявляє Іван Петрів, начальник управління аграрної політики Одеської обласної державної адміністрації.

 
Источник материала
Поделиться сюжетом