Церква, чай, присяга, промови, обіди та бали: як відбувається інавгурація американських президентів
Церква, чай, присяга, промови, обіди та бали: як відбувається інавгурація американських президентів

Церква, чай, присяга, промови, обіди та бали: як відбувається інавгурація американських президентів

Це відбувається раз на 4 роки і саме 20 січня. Ця дата, як і день виборів в США, прописані в Конституції. І так вже майже 100 років. Дата, церемонія - усе залишалося незмінним. Дотепер.

Про це 20 січня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

За традицією, день інавгурації президента США починається з церкви. Найчастіше президенти відвідували службу в єпископальній церкві Святого Іоанна буквально за два кроки від Білого дому. До костелу ходили лише Джон Кеннеді та новообраний Джо Байден - єдині поки що в історії президенти-католики.

Одразу після церкви - традиційне вітання та чай з попереднім господарем Білого дому. Трамп один із небагатьох президентів, який цією традицією знехтував. 

Хоча під час інавгурації самого Трампа його попередник Барак Обама – попри явну неприязнь між політиками – правила не порушив. Разом із дружиною Мішель зустрів подружжя Трампів на сходах Білого дому. Просто тут стався курйоз – Меланія вручила Мішель подарунок, а та розгубилася і явно не знала, куди його подіти. Допоміг Барак Обама – спокійно передав коробку помічнику. Пізніше Мішель розказала, що в пакунку була красива фоторамка. Однак сам факт подарунка став для неї сюрпризом. 

Мішель вочевидь забула, що й сама привозила подарунок до Білого дому. При цьому дружина Джорджа Буша молодшого Лора майстерно заховала пакунок за спину Бараку Обамі під час спільного фото. Там були дорогі ручка та записник. 

Присяга американського президента в Капітолії - це лише одне речення. Але воно має бути сказане точно так, як прописано в американській Конституції. 

Та можновладці – теж люди. У 2009-ому голова Верховного суду США від хвилювання переплутав слова – і, повторюючи за ним, помилився й Барак Обама. Через це наступного дня присягу довелося складати ще раз в Білому домі. 

Промови президентів після присяги - історичні виступи, цитати з яких часто стають відомими. Як довго говорити - вирішують самі президенти. Найлаконічнішим був Джордж Вашингтон - він вклався у хвилину. Красномовність дев'ятого президента США Генрі Гаррісона півтора століття тому коштувала йому буквально - життя. Свою промову він виголошував дві години, застудився та через місяць помер від пневмонії. Це було найкоротше президентство за всю американську історію.

Обід у Капітолії одразу після присяги та промови  - ще одна столітня традиція. Запрошення туди – мрія кожного політика. Адже там можна віч-на-віч поговорити з новим президентом. Меню складають з урахуванням уподобань кожного президента. За Білла Клінтона, наприклад, гостей частували лососем на грилі, за Барака Обами – рибною печенею, а за Дональда Трампа – лобстерами та креветками. 

Парад. Наразі Вашингтон нагадує лабиринт. За кілька днів тут просто на очах зростали паркани і огорожі. Попри те, що ця інавгурація йде попри традиціям, місто перекрито як нібито тут готуються до великого параду. Хоча він й віртуальний.

Інавгураційний парад на чолі з кортежем президента від Капітолію до Білого дому за всю історію скасовували лише двічі - через Другу світову та сильний мороз. У параді зазвичай беруть участь військові, ветерани та навіть школярі. Сорок чотири роки тому Джиммі Картер відмовся від свого кортежу і разом з учасниками параду здолав пішки всю дорогу. З того часу американські президенти бодай частину шляху - до Білого дому - йдуть разом з натовпом своїх прихильників.

Гості. Інавгурація президента завжди збирала тисячі гостей. На першу інавгурацію Барака Обами прийшли подивитися майже два мільйони осіб. Її назвали наймасовішою за всю американську історію. Рекорд Обами намагався побити Дональд Трамп. Його інавгурація відбувалася  за дощової погоди, що дошкуляло високим гостям. Джорджу Бушу-молодшому довелося боротися зі своїм дощовиком замість слухати промову Трампа. На церемонію прийшли, за різними оцінками, близько півмільйона людей. Квитки для VIP-гостей на урочистості стартували від двохсот тисяч і доходили до мільйона доларів. І Дональд Трамп зібрав на свою інавгурацію рекордну суму - 90 мільйонів доларів.

Бал. Остання й найочікуваніша подія дня - інавгураційний бал. Цій традицій теж майже сто років, однак по-справжньому популярною вона стала завдяки Джону Кеннеді та його дружині Жаклін. У день інавгурації вони дали одразу п’ять балів. Пані Кеннеді у співавторстві з модним дизайнером сама розробила собі сукню й виглядала блискуче. На сцені виступали, зокрема, Френк Сінатра та Елла Фіцжеральд. Через рясний снігопад по телевізору їх не показали. Але запрошувати зірок на інавгурацію увійшло в звичку. 

Відео Присяга в Капітолії, святковий ланч та бал на завершення – яка вона -інавгурація президента в США

Це відбувається раз на 4 роки і саме 20 січня. Ця дата, як і день виборів США, прописані в Конституції. І так вже майже 100 років. Дата, церемонія - усе залишалося незмінним. Інавгурація- це не лише політика, а це ще і свято. Шоу, на якому Вашингтон заробляв раз на чотири роки космічні суми. Адже задіяні в ньому  туристична галузь, сфера обслуговування, торгівля.  

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Барак Обама під час своєї першої інавгурації дав десять офіційних балів. Американцям запам’яталася білосніжна сукня Мішель Обами. А також танець під акомпанемент співачки Бейонсе. Наступник Обами Трамп несподівано обмежився лише трьома балами. Меланія теж була в білому. Подружжя станцювало під пісню Френка Сінатри "My way" у виконанні ансамблю співаків. 

А чемпіон за кількістю балів - це Білл Клінтон. 11 та 14, відповідно, під час першої та другої інавгурацій. Вони з Гілларі багато танцювали та сміялися. Серед зірок були, зокрема, Майкл Джексон та Барбара Стрейзанд. А сам президент навіть грав на саксофоні. 

Источник материала
Поделиться сюжетом