Українців закликали їсти більше м'яса, аби врятувати «Нашу рябу»?
Українців закликали їсти більше м'яса, аби врятувати «Нашу рябу»?

Українців закликали їсти більше м'яса, аби врятувати «Нашу рябу»?

МХП посів минулого року 14-те місце серед провідних світових компаній-виробників курятини
Фото з відкритих джерел

Світові ціни на м'ясо падають: профільна асоціація закликає українців користуватись нагодою і їсти більше

Профільна асоціація виробників м'ясної галузі закликала українців більше споживати м’яса, щоб підтримати галузі свинарства і птахівництва. Заява викликана зниженням цін на світовому ринку, на який орієнтовані найбільші українські виробники.

Наголошується, що є кілька причин здешевлення м’яса в Україні. «Одна з них – перевиробництво курятини в світі, а через Covid-19 разом з пташиним грипом та африканською чумою свиней, світова торгівля курятиною і свининою зупиняється», ‒ стверджують в асоціації «М’ясної галузі».  

В асоціації нагадують, що Україна входить до десятки найбільших експортерів м’яса птиці і наша курятина, завдяки найнижчій собівартості в світі, здатна частково компенсувати втрату збуту в ЄС через інші ринки, як-то Азії, навіть Канади, і робота в цьому напрямку ведеться.

У «М’ясній галузі» також повідомили, що у минулі роки українці їли найменше м’яса у Європі – до 45 кг на людину в рік при рекомендованій медичній нормі 80 кг в рік.

«З 2021 року маємо можливість купувати всі види м’яса – свинину, курятину, яловичину за найнижчими в світі цінами», ‒ зазначають у пресслужбі Асоціації.

Експерти у свою чергу кажуть, що надлишок м’яса птиці може призвести до різкого зниження цін на курятину і свинину.

«Для свинарства подальше зниження цін буде критичним. У свинарів попереду ще велика робота із зниження собівартості до рівня країн з розвиненим свинарством. Цього року ми маємо розраховувати, насамперед, на самих себе, тобто внутрішній ринок, який має потенціал росту споживання м’яса, щонайменше на 50%» – говорить Микола Бабенко, виконавчий директор асоціації «М’ясної галузі».

«Роздрібна ціна 100 грн/кг свинини і курятини – це витрати в рік 4500 грн на м’ясо на 1 людину в об’ємах споживання 2020 року. Якщо збільшити, навіть, на половину – додатково 22,5 кг м’яса в рік, то це додатково 2250 грн в рік, тобто додатково витрат на людину менше 200 грн в місяць. Навіть у складній економічній ситуації – це доступно», – вважає керівник асоціації.

Нагадаємо,  головним виробником м’яса птиці в Україні є агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» (МХП) , найвідоміша торгова марка якої «Наша ряба». Згідно з біржовим повідомленням компанії, продажі курятини цієї компанії за підсумками трьох кварталів 2020 року зросли на 2% – до 523 760 тонн. При цьому компанія наприкінці року визнавала, що середня ціна продажу курятини в третьому кварталі цього року була на 11% нижче, ніж в третьому кварталі 2019 року – $1,36 за кг (без ПДВ), а за січень-вересень – на 9% нижче, $1,34 за кг (без ПДВ).

Читайте також: 
  • Виробництво курятини в Європі. Компанія українського олігарха Косюка посіла друге місце
Опитування
Источник материала
Поделиться сюжетом