Кремінь: мовний закон вже в дії і ми маємо перші скарги
Кремінь: мовний закон вже в дії і ми маємо перші скарги

Кремінь: мовний закон вже в дії і ми маємо перші скарги

Від початку січня Україна сколихується від оновлених тарифів, нових податків, карантинних обмежень і від мовного закону, який повернув суспільство не лише на знання рідної мови, але й на його виконання. 16 січня в Україні набув чинності Закон України статті 30 «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Що змінилося та як українці відстоювали своє право на обслуговування українською мовою розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у своєму фейсбуці.

Українці відстоюють своє право 

За словами Тараса Креміня, цей тиждень для Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови був насиченим та продуктивним, адже вже з перших днів українці активно почали відстоювати своє право на обслуговування в сферах надання послуг українською мовою. Як зазначає Тарас Кремінь до них надійшло 195 скарг та звернень громадян, яким відмовили в обслуговуванні рідною мовою.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

«Найбільша кількість скарг - з Києва та Київської області (74), найменша – з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали 17 звернень, одесити та харків’яни - по 12», - зазначив уповноважений із захисту державної мови.

За інформацією Тараса Креміня, більшість скарг стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-видань та сайтів інтернет-магазинів (117), щодо порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили лише 34 громадянина.

Також під час впровадження мовного закону Тарас Кремінь на своїй сторінці вказував і номер телефону, за яким кожен у кого виникли питання, може зателефонувати та проконсультуватися з даного закону. І таких телефонних дзвінків надійшло – 50.

«Така невелика кількість звернень і скарг на порушення у сфері обслуговування - найбільшій за своїм охопленням громадян - це і результат, на нашу думку, ефективної кількамісячної інформаційної кампанії, а також масштабної роз’яснювальної роботи»,- додав уповноважений.

Тарас Кремінь вважає, що коли він звернувся до тисяч органів державної влади та місцевого самоврядування, малого та середнього бізнесу, мережевих закладів торгівлі, медичних установ, освітніх закладів, соціальної сфери особисто, то і отримав бажаний результат, який не змусив очікувати на себе.

Нагадуємо, що сайт новин MY.UA писав, що за словами Тетяни Чорновол, існування конфлікту на території України між Заходом і Сходом країни лише суто політично-пропагандиські маневри як вміло використовують.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом